Teurnberg inför häftiga returen: "Gäller att kräma ur det sista"

Nu gäller det. På tisdagskvällen ska det avgöras om vi får se Dackarna eller antagonisten Västervik i SM-finalen. Lagledare Mikael Teurnberg betonar vikten av att ta sig till final. "Det skulle betyda mycket för alla i hela klubben".

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg var på plats i Riga i helgen, när Daniel Bewley tog en tredjeplats i GP-tävlingen.

Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg var på plats i Riga i helgen, när Daniel Bewley tog en tredjeplats i GP-tävlingen.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-09-08 21:13

Utgångsläget hade i alla fall knappast kunna vara bättre på förhand för Dackarna. 

En riktigt strong insats i första mötet i Västervik innebär att Målilla-laget har med sig en ledning med 52–38 in till avgörandet på Skrotfrag Arena. 

Men än är det mycket speedway kvar att köra, innan vi vet vilka som tagit sig till final. 

– Vi ska bara gå ut och försöka göra vårt bästa. Som jag sagt tidigare gäller det att få en bra start och inte släppa in Västervik. De fyra första heaten blir väldigt viktiga. De måste gå all in. Vi ska försöka fortsätta åka som vi gjort och visa hunger. Det gäller att försöka behålla energin i laget. Men vi ska komma ihåg att det bara är halvtid, och det gäller att vi förvaltar läget vi har, säger Teurnberg.

Under lördagen meddelade Ryan Douglas på sina sociala medier att han inte kommer kunna delta i semifinalreturen. En brännskada på armen har hämmat honom de senaste veckorna, och nu har det dessvärre blivit infekterat.

– Det är allvarliga grejer, och skulle kunna sluta riktigt illa. Det är väldigt synd att det blivit såhär, men så här är det i speedway. Det är en lång säsong och vi verkar i en skadedrabbad sport.

Douglas ersättare blir Filip Hjelmland, som inte varit uttagen i de senaste matcherna, vilket han uttryckt frustration över. Men nu får Mariannelundssonen chansen.

– Jag pratade med Filip redan i fredags. Han har såklart vetat om läget och man för hela tiden en dialog med förarna som är utanför laget. Det kändes rätt att ta ut Filip till den här matchen, och jag tror det kan bli bra.

undefined
Filip Hjelmland ersätter ett av årets utropstecken, Ryan Douglas, som drabbats av en infektion till följd av en brännskada på armen.

Under lördagskvällen var det GP-tävling i Riga, en deltävling som Teurnberg följde på plats.

Daniel Bewley slutade trea, framför Västerviksföraren Max Fricke men bakom VM-ledaren Bartosz Zmarzlik som vann och svenske stjärnan Fredrik Lindgren som kom tvåa. Andzejs Lebedevs åkte ut i semifinalen, vilket även Västerviks Robert Lambert gjorde.

– Båda gjorde en stark tävling. Lebedevs tappade bara en poäng i grundomgångarna och hade varit värd en finalplats. Bewley var stabil tävlingen igenom och tog dessutom starten i finalen. Sen kom han lite fel in i första kurvan och blev omkörd. Men det är starkt med en pallplats, och det bådar gott inför returen. 

Du har haft stora framgångar som lagledare, är det såna typer av kvällar som väntar i Målilla som gör att man fortsätter år ut och år in?

– Slutspel är alltid slutspel. Alla vill ju vinna, men jag kanske inte skulle säga att det bara är därför man håller på. Det är ju långt ifrån alla som vinner under en säsong, haha. Vi vet vad som kommer krävas och jag hoppas det blir en härlig kväll med bra racing och mycket publik, säger Teurnberg och fortsätter:

– Att ta sig till final skulle betyda mycket för oss alla personligen inom föreningen. Ledare, förare, funktionärer och så vidare. Det har varit en ganska tuff säsong, och nu gäller det att kräma ur det sista. Men vi har inte finalen i åtanke överhuvudtaget än. Nu är det bara fullt fokus på tisdag som gäller.

Enligt SMHI:s prognos kan det komma lite regn under de första timmarna på tisdagen. Men det ser ut att vara bra speedwayväder på kvällen, även om värmen som tagit ett grepp om vårt avlånga landet verkar ta farväl. 

– Vi får hoppas att prognosen stämmer helt enkelt, konstaterar Teurnberg som kan ta sitt Dackarna till ännu en SM-final.

Lagen

Dackarna: 

1. Brady Kurtz

2. Timo Lahti 

3. Rasmus Jensen 

4. Daniel Bewley

5. Andzejs Lebedevs

6. Filip Hjelmland

7. Tomas Jonasson

Västervik:

1. Robert Lambert

2. Bartosz Smektala

3. Max Fricke

4. Mads Hansen 

5. Jacob Thorssell

6. Peter Ljung

7. Matias Nielsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!