Teurnbergs tankar om slutspelet och heta kvartarna

Slutspelsfeber? Den kanske inte riktigt har infunnit sig än hos er, men likafullt körs första kvartsfinalerna i speedway i afton – utan Dackarna. Här ger Målillaklubbens lagledare Mikael Teurnberg sina tankar om de matcherna – och om en del annat.

Mikael Teurnbergs Dackarna är redan klara för semifinal och inväntar resultaten i kvartsfinalerna.

Mikael Teurnbergs Dackarna är redan klara för semifinal och inväntar resultaten i kvartsfinalerna.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-08-22 17:17

Nu startar kampen om SM-medaljerna. Först ut i jakten på en semifinalplats: Rospiggarna–Piraterna och Indianerna–Lejonen. Vinnarna där får möta antingen Västervik eller Dackarna. 

– Roligt att det är igång. Båda matcherna i kväll (tisdag) är intressanta. Jag tror att det blir jämnt i båda mötena, säger Dackarnas Mikael Teurnberg. 

Vad är dina tips?

– Rospiggarna vinner med 48–42 och jag tror också att de tar sig till semi. I den andra matchen är min känsla att Indianerna vinner hemma med 46–44, men att Lejonen vinner med större marginal i returen. 

Slår Teurnbergs tips in betyder det alltså att Dackarna ställs mot antingen Rospiggarna eller Lejonen i semi, dit både Västervik och Dackarna redan är kvalificerat i kraft av att de kom etta och tvåa i grundserien. Första semifinalen körs 5 september. 

Och Dackarna kommer att inleda på bortaplan. 

– Ja, vi har tagit det beslutet. Jag har pratat med de tongivande förarna och de flesta tyckte att det var bättre att börja borta. Så blir det. Sen kan vi förhoppningsvis knyta ihop säcken hemma i Målilla veckan efter. 

Ni slutade tvåa i serien, med god marginal till övriga lag där bakom. Är du förvånad att ni och Västervik var så långt före?

– Nja, det vet jag inte. Västervik var favoriter inför serien och vi har också gjort det väldigt bra. Jag är nöjd. Sen ska man komma ihåg att vi var det lag som tog flest bonuspoäng av alla i serien. 

Vilket av de fyra kvartsfinallagen tror du har störst chans att nå semi och även gå vidare därifrån?

– Det är ganska öppet, men Lejonen är nog det lag med kanske högst kapacitet. De har ju bland annat Zmarzlik (Bartosz) i sitt lag. 

Som ni säkert vet var det länge sedan Dackarna var i farten och det dröjer två veckor till semifinalen. Ett sånt här långt uppehåll är ovanligt. Frågan är hur eller om det påverkar laget?

– Det är klart att det kan vara en liten nackdel med ett sånt här långt uppehåll som vi har haft, men nu laddar vi för semifinal och börjar redan tagga till för det. Jag har hela tiden kontakt med förarna och de ser fram mot det här. 

Hur ser det ut med styrning för förarna just nu?

– Nästan alla kör på olika håll, slutspel i Polen och England. Vissa kör öppna tävlingar och så har vi GP också. Det är väl egentligen bara Lebedevs som har det lite tunt, men han ska vara med i GP och har även några individuella tävlingar att köra. 

Vad talar för att ni ska lyckas bra i slutspelet?

– Vi har ett väldigt samspelt och samtrimmat lag. De trivs med varandra. Vi har också hög kapacitet, inte minst topp-fem. Det finns inget annat lag i serien som hade så många förare topp-18 i snittligan, säger Teurnberg. 

En koll där visar att Västerviks Fredrik Lindgren hade bäst snitt i grundserien med 2.667 före Lejonens Bartosz Zmarzlik 2.574. Vi hittar också fem Dackeförare just topp-18: 7) Daniel Bewley 2.082, 14) Brady Kurtz 1.789, 15) Andzejs Lebedevs 1.787, 16) Rasmus Jensen 1.782, 18) Maciej Janowski 1.769. 

Mikael Teurnberg nämner Brady Kurtz inträde i laget som viktigt för lagets framgångar. 

– Det märktes när han kom in. Hela laget lyfte sig en nivå till. Han är väldigt omtyckt och bidrog med tuffhet, attityd och med glädje. 

• Ni kan följa liverapporteringen i kvällens ena kvartsfinal på vår sajt. Den mellan Rospiggarna och Piraterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!