Deppa inte, Dackarna! Det här är långt ifrån över

Nästan som en halv seger. Det var känslan som Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg hade efter att ha sett Brady Kurtz och Rasmus Jensen ta en "femetta" i sista heatet mot Smederna. "Att förlora med åtta poäng känns nästan som en halv seger i det här läget", sa Teurnberg.

Hopplöst läge? Nej, för efter att Brady Kurtz och Rasmus Jensen avslutat med en "femetta" för Dackarna så är underläget bara åtta poäng inför returen mot Smederna.

Hopplöst läge? Nej, för efter att Brady Kurtz och Rasmus Jensen avslutat med en "femetta" för Dackarna så är underläget bara åtta poäng inför returen mot Smederna.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-08-21 07:30

Dackarna och Smederna har haft många duster på senare år. Tisdagens möte i Eskilstuna var dock ovanligt då det för en gångs skull inte gällde en final och match om SM-guldet. Istället handlade det om en kvartsfinal och strid på kniven om få chansen att kämpa vidare om medaljerna.

– Vi visste att det skulle bli en tuff match och till en början svängde det fram och tillbaka och var riktigt jämnt som det ska vara i ett slutspel, sa Teurnberg vars lag hade oavgjort 30–30 efter tio heat.

undefined
Mikael Teurnberg kunde bjuda på ett litet leende trots att Dackarna föll med åtta poäng.

Sedan kom en total scenförändring. Smederna drog ifrån i poängprotokollet och såg ett tag ut att avgöra kvartsfinalserien helt.

Vad hände?

– Vi var inte alls med från start i heaten efter pausen. Ikväll var det bara att ta starten och hålla undan i första böjen som gällde. Vanligtvis brukar det gå att köra om på den här banan, men det gick inte alls ikväll.

Smederna hade ledningen med 48–36 inför sista heatet. Det var då som Dackarnas toppduo Brady Kurtz och Rasmus Jensen klev fram som räddande änglar.

– Jag hade på känn att den som kunde få stopp på Michael Jepsen Jensens framfart för Smederna var Brady Kurtz. Han har absolut höjt sig flera nivåer den här säsongen och när han kommer till ledningen är han väldigt vass. Det visade han i sista heatet ikväll. Att vi fick med oss den "femettan" kändes som en halv seger och gör att matchen lever.

Om Kurtz och Jensen gjorde sitt jobb så fanns det betydligt mer att begära från andra förare. 

– Det är klart att jag hade väntat mig mer av både Andzejs Lebedevs och Daniel Bewley. De har kört för Smederna tidigare och borde ta mer än fyra och fem poäng. Sedan vet jag med mig att Bewley har blandat och gett en hel del under säsongen och inte fått den där kontinuiteten i sin körning som behövs. Samtidigt vet jag vad de här förarna kan när de kör som bäst. Därför måste jag fortsätta ge dem förtroende. Men det gäller att alla förare plockar fram sitt allra bästa om vi ska gå långt.

undefined
Brady Kurtz tog många starter för Dackarna och såg till att hålla laget kvar i kvartsfinalserien mot Smederna.
undefined
Michael Jepsen Jensen var riktigt het för Smederna.
undefined
Ryan Douglas stod som vanligt för en stabil insats.
undefined
Ett 30-tal tappra tillresta supporters var på plats i Eskilstuna och stöttade Dackarna.

Förarpoängen:

Smederna: Michael Jepsen Jensen 13, Vadim Tarasenko 8, Rohan Tungate 7, Fredrik Jakobsen 7, Kim Nilsson 6, Philip Hellström Bängs 5, Joel Andersson 3.

Dackarna: Brady Kurtz 13, Raqsmus Jensen 9, Ryan Douglas 6, Daniel Bewley 5, Andzej Lebedevs 4, Timo Lahti 3, Tomas Jonasson 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!