Detaljen som kan höja Dackarna: "Självklart triggar det oss"

Grande finale! Sista striden. Det är nu allt ska avgöras. Guldkamp mellan Lejonen och Dackarna. Vi kan blicka fram mot högklassig racing över 15 akter när regerande mästarlaget från Målilla ska göra allt i sin makt för att försvara sin SM-titel. "Vi ska sälja oss dyrt", säger Mikael Teurnberg.

Mikael Teurnberg är taggad för den sista striden om guldet mot Lejonen.

Mikael Teurnberg är taggad för den sista striden om guldet mot Lejonen.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-09-30 19:00

Vi behöver inte orda så mycket om Dackarnas förnämliga facit de senaste åren.

Ni vet det redan. Kort då, ändå. SM-guld 2021, semifinal 2022, SM-guld 2023 och så nu chans på ännu en titel, i så fall den tredje de senaste fyra åren.

Men, uppgiften är så tuff. Så svår.

Första finaldrabbningen i Målilla för två veckor sedan slutade med knapp seger för utmanarna från Gislaved. Eller utmanare och utmanare, de var inför säsongen favorit att ro hem guldet tillsammans med Västervik. Tanken var att final-returen skulle ha körts förra veckan, men den ställdes in på grund av vädret.

Den flyttades fram en vecka och nu är det dags. Frågan är om den extra veckan har påverkat Dackarna på något sätt?

– Det tror jag inte, men visst är det så att vissa förare knappt kört någonting alls den senaste tiden, medan vissa andra har haft fullt upp, säger Teurnberg, som i skrivande stund håller tummarna för att inget oförutsett händer med de tre Dackeförare som under måndagskvällen kör final i engelska mästerskapet.

undefined
Ryan Douglas är tillbaka i Dackarna.

Brady Kurtz och Daniel Bewley kör för Bellevue medan Ryan Douglas åker för Leicester. Däremot har inte Lejonen någon förare med i den engelska finalen.

Förutsättningarna inför tisdagens finaldrabbning är att Lejonen har med sin ledning på fyra poäng efter matchen på Skrotfrag Arena i Målilla för två veckor sedan. I sammanhanget är det inget stort avstånd och det kan ju vara utjämnat redan efter det första heatet om Dackarna tar en femetta på OnePartnerGroupArena i Gislaved.

Vad ser du för nycklar för att ni ska lyckas vända?

– Matchens första fyra heat blir väldigt viktiga. Vi vill komma in i matchen på rätt sätt och gör vi det så kan allt hända. Det var lite så i semifinalen i Västervik. Då hittade vi rätt direkt.

Hur ser du på banan i Gislaved?

– Det är nog den snabbaste banan i Bauhausligan, stor och bred. Historiskt sett har vi under min tid som ledare i Dackarna kört väldigt bra där och vunnit flera matcher. Precis som Lejonen oftast gjort det bra i Målilla.

Teurnberg säger vidare att Lejonen är storfavoriter hos de flesta och att ett SM-guld för dem ger låga odds.

– Det här är något som självklart triggar oss. Lejonen har kört bra hela året medan vi har växt ju allt längre säsongen gått. I somras var det nog inte många som trodde att vi skulle gå till en ny final, men nu är vi här. Och jag kan lova att vi kommer att sälja oss dyrt. Vi har så många vinnarskallar i det här laget. 

Lagen

Dackarna kommer ställa upp med följande manskap: 

1. Brady Kurtz

2. Timo Lahti 

3. Rasmus Jensen

4. Daniel Bewley

5. Andzejs Lebedevs

6. Ryan Douglas

7. Tomas Jonasson

Lejonen kommer till matchen med detta lag: 

1. Mateusz Cierniak

2. Dominik Kubera

3. Oliver Berntzon

4. Bartosz Zmarzlik

5. Kacper Woryna

6. Casper Henriksson

7. Sammy Van Dyck

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!