Domen: Speedwaystjärnan stängs av på grund av doping

På grund av att ha injicerat en otillåten mängd vitaminer så kommer den 22-årige speedwayföraren Maksym Drabik att stängas av resten av säsongen.

Maksym Drabik stängs av.

Maksym Drabik stängs av.

Foto: JONAS LJUNGDAHL

Speedway2021-02-04 16:02

Det var i september 2019 som polacken Maksym Drabik fastnade i en dopningskontroll under finalerna av polska mästerskapen. Han erkände då att han injicerat 500 milliliter av en näringslösning med vitaminer, vilket är fem gånger över den tillåtna gränsen.

Juniorvärldsmästaren Drabik tillhör den svenska speedwayklubben Lejonen från Gislaved, men har varit avstängd sedan oktober i fjol på grund av att den polska antidopningsorganisationen (POLADA) har utrett hans ärende.

Nu har Polada beslutat att stängas av Drabik fram till den 31 oktober i år – vilket innebär att han missar hela säsongen.

Enligt Lejonens lagledare, Mikael Holmstrand, var Drabik ovetandes om att han gjorde fel.

– Inför den polska finalen fick han vätskeersättning och vitamintillskott från klubbens läkare i Polen. Trycket man får på sig där nere är inte lätt att stå emot och han hade inte någon anledning att tro att något fel gjordes egentligen. Han har varit otroligt tillmötesgående men blev snabbt utsatt för väldigt hård jakt av media, även POLADA, säger han till Aftonbladet.

Lejonens sportchef Anders Fröjd menar att det är läkaren som ställt till det.

”Vad Maksym inte visste var att endast 100 ml/12 h är godkänt för att inte klassas för dopning. Vid förhör var Maksym frispråkig och erkände att han fått en påse (500 ml), helt ovetande att hans klubbläkare satt honom i klistret.”, skriver han på Facebook.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!