Toppolitiker medger: "Brist på helhet en svaghet"

Det är en svaghet att olika uppföljningar och feedback från ledarskapsutvecklingsprogrammet inte har utvärderats i en sammanhållen helhet.

 Kommunstyrelsens vice ordförande Marie Nicholson (M) och Jacob Käll (C) redogjorde för ledarskapsutvecklingsprogrammet på en pressträff i rådhuset i förra veckan.

Kommunstyrelsens vice ordförande Marie Nicholson (M) och Jacob Käll (C) redogjorde för ledarskapsutvecklingsprogrammet på en pressträff i rådhuset i förra veckan.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-11-03 18:00

Det medger kommunstyrelsens vice ordförande, Marie Nicholson (M). 

– Det finns ett antal delfrågor i medarbetarenkäten som är kopplade till just ledarskap. De kurvorna har blivit bättre de senaste åren. Det finns också en individuell återkoppling i anslutning till medarbetarenkäten. Sen är det en feedback och samtal i slutet av de här kurserna som är en kvalitetsutvärdering. Men det vi ser som kanske en svaghet är att de här olika delarna inte kopplas ihop till en presentation och delges kommunstyrelsen och också för media, säger hon.

I de svar Vimmerby Tidning nu fått skriftligen på frågorna om varför kommunen valt att göra den uppmärksammade satsningen på ledarskapsutvecklingen och hur resultat av den utvärderas, hänvisar man bland annat till den medarbetarenkät som görs vartannat år. Den senaste är från 2019.

984 av 1 503 medarbetare svarade på den. Resultatet redovisades för kommunstyrelsen i februari 2020.

Marie Nicholson markerar samtidigt att kommunstyrelsen är nöjd med satsningen på ledarskapsutveckling för de kommunala cheferna.

– Det är en styrka för Vimmerby kommun och vi tycker att vi får valuta för pengarna, säger hon.

Kommunen har sen 2012 betalat minst 8,5 miljoner för ledarskapsutvecklingsprogrammet. Den nya upphandlingen som gjordes i fjol pekar också på en årlig kostnad på cirka en miljon kronor fram till 2027. Drygt 150 chefer på olika nivåer har deltagit. Av dem har cirka en tredjedel lämnat sitt jobb inom kommunen.

Här är de tre punkter i medarbetarenkäten som hanldar om ledarskap. Ju mer grönt ju fler anställda anser att påståendet stämmere. . Den övre: "Min närmaste chef visar
uppskattning för mina arbetsinsatser". Den i mitten: "Min närmaste chef visar förtroende för mig som medarbetare." Den lägnst ner: "Min närmaste chef ger mig
förutsättningar att ta ansvar i mitt
arbete."
Här är de tre punkter i medarbetarenkäten som hanldar om ledarskap. Ju mer grönt ju fler anställda anser att påståendet stämmere. . Den övre: "Min närmaste chef visar uppskattning för mina arbetsinsatser". Den i mitten: "Min närmaste chef visar förtroende för mig som medarbetare." Den lägnst ner: "Min närmaste chef ger mig förutsättningar att ta ansvar i mitt arbete."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!