Nu ska guldkampen avgöras: "Kommer bli stentufft"

På tisdagen är det dags för SM-final nummer två mellan Dackarna och Västervik där Målillagänget har fyra poängs försprång efter tävlingen förra veckan. Lagledare Mikael Teurnberg hoppas att man kan öka det försprånget tidigt. "Det vill man ha", säger han.

Dackarna har fyra poäng att gå på inför tisdagens returmöte med Västervik i kampen om SM-guldet.

Dackarna har fyra poäng att gå på inför tisdagens returmöte med Västervik i kampen om SM-guldet.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-09-25 19:00

Väntan är nu snart över och svenska mästare 2023 i speedway kommer att utses på tisdagskvällen. Frågan är om det kommer att bli Dackarna som har chansen att avgöra på hemmaplan i Målilla – eller om det kommer att bli Morgan Anderssons Västervik som behöver jaga ikapp fyra poäng.

Dackeledaren Mikael Teurnberg är spänd inför det som väntar:

– Nu är vi framme vid den sista tävlingen och det är lite nervöst. Det kommer att bli något extra och man vill så gärna vinna det här och få lyfta bucklan. Men det kommer att bli stentufft och det är ett starkt Västervik som vi möter. Det kommer handla mycket om tillfälligheter och att man måste ha lite tur på vägen. De laget som får det kommer att vinna, säger Teurnberg.

undefined
Mikael Teurnberg tar ett snack med laget mellan heaten.

Vad blir nyckeln för er?

– Det är viktigt att man får en bra start på tävlingen så man kan rycka ifrån direkt. 

Jämfört med senast gör motståndarlaget Västervik en förändring i sin laguppställning. Dansken Mikkel Michelsen kommer in i Västerviks startsjua. Senast Michelsen körde för Västervik mot Dackarna körde han in 12+1.

– Han är i bra form och det är som de är. Vi lägger ingen större vikt på det. 

I första finalen valde Västervik att köra rider replacement för skadade Tai Woffinden, men inför returmatchen blir det alltså ett fulltaligt lag eftersom nyblivna Europamästaren Mikkel Michelsen är tillgänglig.

– Det blir en helt annan trygghet givetvis och inte så sårbart om ingenting fungerar med fullt lag, säger Morgan Andersson.

Större delen av säsongen har Bartosz Smektala och Mads Hansen åkt som nummer ett och två. Nu blir det istället Michelsen och Gleb Chugunov som gör det.

– Vi ska försöka få fatt i dem av i början av tävlingen. Nu när vi har Mikkel och Fredrik med oss vill vi få bra förare på hyfsade startbanor i början av tävlingen. 

Morgan ville inte spekulera i några procent hur stora Västerviks chanser är att vända underläget.

– Det är heat för heat. Varv för varv och inte stressa upp sig. De första sju heaten blir väldigt viktiga.

Gleb Chugunov kommer från två mindre bra insatser.

– Alla måste bidra med poäng om vi ska vända det här. Vi ska testa av Glebs maskinpark i morgon, läs tisdag, innan vi åker till Målilla. Han bytte cykel efter sitt tredje heat i första finalen. Det var troligen något fel på den. I sitt fjärde heat tog han lite poäng i alla fall. Vi behöver att Gleb tar lite poäng.

Tai Woffinden var tillbaka på banan i söndagskväll efter att han brutit en handen när den polska finalen avgjordes. Det blev två heat innan Tai körde in bakhjulet på en motståndare och bjöds på en vådlig luftfärd. Tai körde inte mera efter kraschen.

– Det fanns inte i planen att han skulle varit med i morgon, läs tisdag, och han skulle inte ha kört någon speedway igår heller, läs söndag. Det var tur att inte flera smällde än honom själv när han ger sig ut i det tillståndet som han är i. Det är något som han får kommentera, säger Morgan Andersson.

Dackarnas lag: 1) Andzejs Lebedevs, 2) Brady Kurtz, 3) Rasmus Jensen, 4) Daniel Bewley, 5) Leon Madsen, 6) Filip Hjelmland, 7) Ludvig Lindgren.

Västerviks lag: 1) Mikkel Michelsen, 2) Gleb Chugunov, 3) Fredrik Lindgren, 4) Mads Hansen, 5) Bartosz Smektala, 6) Anton Karlsson, 7) Jacob Thorsell. 

Fotnot: Sporten liverapporterar från matchen med start 18.45 på www.vimmerbytidning.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!