Vilken match av Dackarna – här listar vi fem punkter

Klara för semi. Dackarna gjorde processen kort med Lejonen i returen. Här är fem punkter från matchen.

Tai Woffinden och Maciej Janowski tog en av alla femettor för Dackarna.

Tai Woffinden och Maciej Janowski tog en av alla femettor för Dackarna.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2021-09-21 21:47
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) GLÄDJEN. Lättnad, glädje, tillfredsställelse...Ja. Det var tydligt att insatsen hemma mot Lejonen väckte starka känslor hos både ledare och förare i Dackarna. Såklart. Efter en förhållandevis tam insats i Gislaved förra tisdagen, var det ett helt annat Dackarna vi fick se på hemmabanan. Det var rejält glada miner hos Målillalaget efteråt. Nu väntar Västervik i semi. 

2) RYSARSEMIN. Det blev som alla hoppats på i vår trakt: semifinal mellan Västervik och Dackarna. Oj, vilken match vi har att se fram emot. Två rysligt starka lag ställs mot varandra, med drösvis av stjärnor. Det finns alla förutsättningar att det här kommer bli en klassisk kamp, i paritet med SM-finalen 2007. Och på tal om just det. Synd bara att inte lagen möts i final istället. 

3) STYRKAN. Hur skulle Dackarna reagera efter bortamötet mot Lejonen? Skulle det stjärnspäckade laget komma ut till returen osäkra på sin egen kapacitet, eller hade de skakat av sig den överlag något skakiga insatsen? Det var inget snack om vilken väg de valde. Dackarna visade upp en imponerade styrka och jämnhet. Från heat 1. De svenska förarna Jacob Thorssell och Ricky Kling ska inte minst nämnas i det här sammanhanget. Thorssell övertygade stort och var en av kvällens allra bästa förare och Kling...ja, han går från klarhet till klarhet och var riktigt vass. 

4) STRULET. Tänk vad det kan skifta snabbt i speedwayens värld. Förra veckan var Oliver Berntzon suverän och plockade massor av poäng. Nu var han tillbaka på sin förra hemmaarena, Skrotfrag Arena. Då fungerade knappt någonting alls. Efter mycket strul och haverier med cykeln blev inte kvällen alls vad han hoppats och trott. Bara tre poäng från hans sida och storförlust mot Dackarna. 

5) PUBLIKEN. Jag gissade på en bit över 1700 åskådare, men det var inte ens nära. Okej, i mina tankar räknade jag in de som satt på VIP-läktaren och restaurangdelen. Med där hade jag tydligen fel. De var inte med i sammanräkningen. Istället var det en knapp bit över tusen åskådare på Skrotfrag Arena. En besvikelse förstås. Det var ändå kvartsfinalretur och ovisst. När jag pratade med Lejonens lagledare efter matchen i Gislaved i tisdags sa de att de gratulerade Dackarna till att de gjort en sån jämn match på sin hemmabana – och att de skulle sälja rejält med biljetter tack vare det. Så blev det inte. Mot Västervik nästa vecka lär det bli betydligt fler på åskådarplats. 

Torbjörn Allvins fem punkter efter kvartsfinalreturen
Torbjörn Allvins fem punkter efter kvartsfinalreturen