Fem punkter: Här är det som stack ut i Målillas Grand Prix

Det blev en blöt och kall kväll i Målilla. Men publiken fick efter många om och men uppleva speedway i världsklass. Här kommer Jens Lidesjös fem punkter från kvällen.

Näven upp i luften! Bartosz Zmarzlik blev historisk efter sin seger i Målilla.

Näven upp i luften! Bartosz Zmarzlik blev historisk efter sin seger i Målilla.

Foto: Jens Lidesjö

Speedway2024-06-15 22:57

Regndramat

Det kom som ett brev på posten. När jag passerade Hultsfred med riktning mot Målilla noterade jag första dropparna på vindrutetorkarna. Det var bara att förbereda sig på en lång kväll. När regnet sen tilltog och vattnet började bilda pölar på banan kändes det riktigt mörkt ett tag. Men skam den som ger sig. Efter febrilt arbete med banan och två timmars väntan fick vi ett race i Målilla, och det var väl en jäkla tur. Vilket antiklimax det hade blivit annars.

Monster-brudarna

"Make som noise for the Monster Girls!" dånade ut från högtalarna i första pausen för kvällen. Ut kom tre kvinnor i tajta läderbyxor och mörka jackor med energidryckstillverkarens logga tydligt synlig. Tillsammans med någon obskyr maskot kastade dem ut t-shirts till besökarna som gapade och skrek för fulla muggar. Männen på läktarplats blev som galna över deras närvaro, och jag vill påstå att det var kvällens dittills största jubel.

För mig kändes det olustigt. Att vi 2024 inte kommit längre än att kvinnor ska bli objektifierade på det sättet. Vissa vill säkert påstå att det "hör hemma" inom GP-cirkusen, att det "alltid har varit" så. Jo, men då kanske det är dags att ändra på det, för det kändes bara löjligt.

Heat 11

Kanske tog förarna det säkra före det osäkra i racets inledning, och konstigt vore väl annars med tanke på förutsättningarna. Men sen hände något! I det elfte heatet fick vi se närkamper, omkörningar och en kamp ända in på målgång. Ur ett svenskperspektiv var det såklart extra kul att Fredrik Lindgren fick ta hem det. Men jisses vilken fajt. Tack Lindgren, Max Fricke, Mikkel Michelsen och Szymon Wozniak för att ni fick igång kvällen. Det var exakt det vi behövde.

Stenhårda gränsen

Det blev en riktigt tuff kväll för att ta sig vidare till semifinalerna. När de 20 grundomgångarna var avklarade landade exempelvis svenskhoppet Fredrik Lindgren på åtta inkörda poäng. Belöning för det? Precis ingenting. Det var bara att hoppa in i minibussen och bege sig mot nästa äventyr. Hela fyra förare körde in elva poäng, medan Jack Holder var bäst inför semifinalerna på sina tolv pinnar.

Historiska triumfen

Så fick han sin GP-seger 2024, Bartosz Zmarzlik. I och med detta är han nu ensam genom historien på 24 vinster i Grand Prix-sammanhang. Tidigare delade han förstaplatsen med Jason Crump. Stort grattis säger vi till honom och alla tillresta polacker som fick se det live!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!