Första testet: "Jag är lite nyfiken faktiskt"

Knappt två veckor till premiär. Säsongen smygstartar dock redan i kväll, när Dackarna kör sin första träningsmatch. Vad vill då lagledaren Mikael Teurnberg se av sitt lag? "Jag hoppas att några förare har tagit kliv i sin utveckling".

Mikael Teurnberg, lagledare för Dackarna.

Mikael Teurnberg, lagledare för Dackarna.

Foto: Haris Dreco

Speedway2023-04-26 16:00

De allra flesta lagen kör sin premiär i Bauhausligan nästa vecka. Eftersom det bara är sju lag i årets upplaga, så får ett lag stå över varje omgång.

I premiäromgången blir det alltså Dackarna. Deras första match körs istället den 9 maj, hemma mot Indianerna.

– Ja, det är bra på ett sätt. Annars hade det varit rätt in i hetluften redan nästa vecka. Nu får vi en extra vecka på oss att komma väl förberedda, säger Mikael Teurnberg.

Lagledaren har bra koll på formen hos förarna i sitt lag.

– Jag har varit nere i Polen och tittat på och träffat några av förarna. Bland annat Rasmus (Jensen), som är lagkapten i Dackarna i år och blir en viktig förare. Han har kört oerhört bra i ligan och ser stark ut.

På onsdagskvällen kör Dackarna sin första träningsmatch, hemma mot Lejonen. På torsdag möts lagen igen, då i Gislaved.

– Det är bra att få se några av förarna. En del har inte åkt någonting, medan andra har åkt en del. Det är bra att få en sån genomkörare, säger Teurnberg och fortsätter:

– Det är klart att träningsmatcherna ligger lite till grund för kommande laguttagningar. Jag hoppas att några förare har tagit lite kliv i sin utveckling. Man vet själv att det kan hända mycket under en vinter, så jag är lite nyfiken faktiskt. Det är skönt att det är igång.

Två förare som finns med i träningsmatcherna är Filip Hjelmland och Noel Wahlqvist. Den förstnämnde anslöt redan förra året, när Vetlanda Speedway fick lägga ned. Wahlqvist är i sin tur ny för säsongen, från Västervik.

– Jag vill försöka åka med tre svenska förare i serien. Fem är här i dag (läs onsdag), så det blir ju tre av dem, säger Mikael Teurnberg och fortsätter:

– Det var en lite otacksam situation för Filip när han kom in under sommaren förra året. Då passade han inte riktigt in i lagbygget. Vi tog ändå in honom med sikte på det här året. Förhoppningen nu är att han ska hitta tillbaka till formen han hade i Vetlanda under 2021 och kunna ta en plats bland förare ett till fem.

Hur ser du på Noel Wahlqvist?

– Noel är och kommer vara i Polen en hel del, eftersom han knutit upp sig med Lublin och deras juniorverksamhet. Han har även lägenhet där nere. Han kommer inte att vara tillgänglig i alla matcher för oss. Men det är en förare som går på hårt.

– Vi har ingen utpräglad förstesvensk, om man säger så. Tidigare har det varit Thorssell (Jacob), men nu är det konkurrens där.

Dackarnas lag mot Lejonen:

1) Ludvig Lindgren, 2) Avon van Dyck, 3) Noel Wahlqvist, 4) Gustav Grahn, 5) Filip Hjelmland, 6) Sammy van Dyck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!