Från kvartett till kvintett – hyllningen: "Höjer oss"

Slutspelet närmar sig. Dackarnas insats hemma mot Lejonen på onsdagen visar att man blir att räkna med när det väl kommer. "Jag har inga planer på att förändra något framöver", säger lagledaren Mikael Teurnberg efter vinsten med 47–43.

Glädje i Dackarna. Laget tog en stark seger mot Lejonen på onsdagskvällen.

Glädje i Dackarna. Laget tog en stark seger mot Lejonen på onsdagskvällen.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-07-05 22:05

Dackarna har tidigare haft något av en "superfyra", med en kvartett av högkvalitativa förare. 

Nu har det spetsats till ytterligare. Mot Lejonen fanns även Brady Kurtz med och klev in som den femte pjäsen. Australiensaren gjorde sin debut för säsongen, men visade att han trivs lika bra på Skrotfrag Arena som förra säsongen.

– Brady hade Zmarzlik (Bartosz) i fyra av sina fem heat och utmanar honom verkligen. Det är egentligen den stora skillnaden nu, att vi har Kurtz. Hade vi inte haft honom med, så hade det blivit tufft. Bara hans närvaro höjer oss. Det är en väldigt bra förare och en väldigt bra kille, säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Lagen fick vänta på det första heatet på onsdagskvällen. Regnet som kom runt 19-tiden försenade matchstarten och efter en del diskussioner kom man till slut överens om att sätta igång vid 19:45. Då var Lejonen piggast och ledde med 18–12 efter fem heat.

– Killarna gillade bara läget. Vi visste att regnet skulle sluta där kring 20-tiden. Vi har ett bra gäng och det var aldrig några sura miner hos killarna, säger Mikael Teurnberg om förseningen.

Han fortsätter:

undefined
Dackarnas Mikael Teurnberg i samspråk med Daniel Bewley och Rasmus Jensen.

– Vi fick någon femetta emot oss i början och sen hade vi ett surt stopp också när vi hade poängchans. Dessutom körde Lejonen med Zmarzlik flera gånger i början, vilket så klart påverkar. Men sen äter vi oss tillbaka.

Dackarnas första poängövertag för kvällen kom i heat sex – och efter det var det som att matchen vände till hemmalagets fördel. När Andzejs Lebedevs och Filip Hjelmland tog en femetta i det nionde heatet, gick Dackarna upp i ledning.

Inför nomineringsheaten hade Teurnberg en del att fundera över. Stjärnan Maciej Janowski hade dittills bara kört ihop fem poäng. Därför fick han också stå åt sidan. Istället var det Brady Kurtz, Rasmus Jensen, Daniel Bewley och Lebedevs som fick chansen. Det var framför allt den sistnämnde som rev ned applåder, när han körde om två bortaförare i det sista heatet och säkrade en matchvinnande heatseger för Dackarna.

– Lebedevs gjorde flera fantastiska heat, framför allt det sista. Han fick en dålig start men bara bestämde sig och är en riktigt fajter, berömmer lagledaren efter det som blev vinst med 47–43.

Var det självklart att Janowski inte skulle få åka i något av nomineringsheaten?

– Han hade det tufft. Det var inte helt självklart att ställa över honom, men nu hade vi fem toppförare helt plötsligt och det var ju bra. Jag gick på poängen under kvällen och det visade sig bli bra till slut.

Teurnberg kan nu konstatera att Dackarna är ny serietvåa i Bauhaus-ligan.

– Det finns en väldigt hög kapacitet i det här laget och får vi det att stämma så kan det bära långt.

Är det här ditt tänkta slutspelslag?

– Det är det bästa laget vi har. Jag har inga planer på att förändra något framöver. Ska vi göra något under transferfönstret, så måste vi göra det nu. Men jag har inga tankar på det. De här killarna har mitt förtroende. Visst, vi är kanske lite känsliga för skador men jag tror inte på att plocka hit och dit. Jag vill att det här ska sätta sig nu.

Förarpoäng

Andzejs Lebedevs 12, Brady Kurtz 10, Daniel Bewley 9, Rasmus Jensen 7, Maciej Janowski 5, Filip Hjelmland 3, Ludvig Lindgren 1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!