Gigantmöte väntar Dackarna i kvarten: "Något vi bestämt innan"

Femte raka utan förlust. Dackarna går in i slutspelsbubblan med gott självförtroende, men det satt riktigt, riktigt hårt åt mot Piraterna (seger 46–44). Och här är mästarnas motståndare i kvarten: Eskilstuna-Smederna. "Det var bestämt innan att vi skulle börja borta om vi fick välja", säger Mikael Teurnberg.

Ryan Douglas körde återigen starkt när Dackarna vann.

Ryan Douglas körde återigen starkt när Dackarna vann.

Foto: Jens Lidesjö

Speedway2024-08-13 21:50

Mötet mellan just de här båda lagen är detsamma som ett möte mellan två giganter inom svensk speedway sett till de senaste åren. De båda klubbarna har prenumererat på SM-guld sedan 2017 med undantag 2020 då Masarna vann titeln. Nu slås alltså ett av dem ut redan i kvartsfinalen. 

Och det var inget att välja på. 

Detta sedan Indianerna passerat Smederna i tabellen och placerat sig som trea i grundserien via vinsten mot Eskilstunalaget i den sista omgången. Kumlalagets val föll på Piraterna. 

Dackarna slutade fyra och valet att börja borta nästa tisdag var självklart. 

– Det här var vi överens om innan matchen. Om vi fick välja, då skulle vi inleda borta. Det är inga konstigheter. Vi vet vad det är för bana som väntar oss i Eskilstuna. Det är en snabb bana som kräver fart. Och det känns bra att både Daniel Bewley och Lebedevs (Andzejs) har kört där och har bra erfarenhet av banan. Det gäller även Timo Lahti som gästspelade där förra hösten. 

Matchen mot Piraterna då?

Jo, det blev match där Motalalaget var i förarsätet hela vägen, fram tills det absolut sista varvet. Då smet både Timo Lahti och Andzejs Lebedevs förbi Przemyslav Pawlicki, som fick stopp i ledning. Dramatiskt värre alltså. 

– Det är ju så. Allt kan hända i speedway och det är 15 heat som ska köras. 

Dackarna hade halvvägs in i matchen svårt att få till det exakt så som de ville. Ett tag var Piraterna uppe i en ledning med åtta poäng. Sen hittade Dackarna alltmer rätt. Avståndet krympte och med ett heat kvar att köra skiljde bara två poäng. 

– Vi vet om att vi är starka i slutet av matcherna och det var vi även nu, konstaterar Dackelagledaren nöjt. 

Femettan gav vinst med 46–44. 

– Det känns jättebra att vi avslutade grundserien så bra. Vi har fem raka utan förlust och det tar vi med oss inför slutspelet. Och vi vet också att vi varit bäst när det gällt som mest i tidigare slutspel. Samtidigt måste vi vara ödmjuka. Det är mycket som ska klaffa för att nå långt. 

Är det något som oroar inför slutspelet?

– Nej, det tycker jag inte. I den här matchen förlorade vi visserligen reservkampen, men jag kan inte säga att det är något som oroar. Det enda är väl i så fall att många av våra förare har ett ganska hektiskt schema framöver med både GP och EM. Jag hoppas verkligen att alla får hålla sig friska och hela. 

Var det någon förare som du tycker stack ut mot Piraterna?

– Ryan Douglas bara fortsätter att övertyga. Han är något av årets utropstecken. Jag tycker även att Timo Lahti gör det riktigt bra. I övrigt var det kanske mer som man förväntat sig. 

Dackepoängen

Dackarna poäng mot Piraterna: Andzejs Lebedevs 10, Timo Lahti 9, Ryan Douglas 9, Brady Kurtz 8, Rasmus Jensen 6, Filip Hjelmland 3, Tomas Jonasson 1. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!