Publiksuccén kan bli stort ekonomiskt lyft för klubben

8600 åskådare som njöt av dramatisk speedway i världsklass på Skrotfrag Arena i lördags. GP-generalen Peter Samuelsson är smått lyrisk när han summerar intrycken från årets GP-tävling. "Det här var långt över förväntan. Intäkterna kommer stärka och säkra klubbens ekonomi", säger han.

Publiken under FIM Speedway Grand Prix i Målilla uppgick till 8600 åskådare. En siffra som GP-generalen Peter Samuelsson var väldigt nöjd med.

Publiken under FIM Speedway Grand Prix i Målilla uppgick till 8600 åskådare. En siffra som GP-generalen Peter Samuelsson var väldigt nöjd med.

Foto: Stefan Jerrevång, TT-Bild

Speedway2023-07-17 07:00

När sporten når Peter Samuelsson på söndagskvällen har det gått ett knappt dygn sedan Daniel Bewley hyllades av 8600 åskådare på Skrotfrag Arena efter segern inför sin svenska hemmapublik. Samuelsson är fortfarande kvar på kontoret och bubblar av glädje när vi ber honom summera tävlingen från arrangörklubbens perspektiv.

– Jag vaknade verkligen upp med ett stort leende på söndagsmorgonen. Känslan från lördagskvällen sitter i än.

Det han gläds mest åt är publiksiffran. 8600 åskådare kunde räknas in.

– När jag presenterade budgeten för styrelsen var målet satt till 8000. Det var högt så mellan 7000 och 7500 var kanske mer realistiskt på förhand. Nu landade det på 8600 och de fyllde verkligen så gott som hela arenan. Det var en häftig syn.

Vad ligger bakom publiksuccén tror du?

– Vi hade för en gångs skull vädret med oss och kunde köra en perfekt sommarkväll. Tävlingen låg också bättre i tiden under en vecka där många har semester. Sedan gjorde vi ett hopkok av tre internationella tävlingar med allt från knattar, juniorer och världseliten av seniorer samlade samma helg. Att vi får med oss gräsrotsnivån också ökar intresset för att få hit folk över flera dagar, säger Samuelsson och lyfter fram ett minne lite extra.

– De yngsta förarna gjorde upp i SGP4 på knattebanan, men fick sedan uppleva att åka in med GP-förarna på den stora banan inför all publik. Det är bra för återväxten inom sporten.

Vad innebär den lyckade tävlingen för klubbens ekonomi?

– Det kommer att bli ett stort lyft. Genom upplägget med de nya arrangörerna Discovery så får vi en betydligt större del av intäkterna från både biljetter och försäljningen på arenan. Vill det sig väl blir det ett fint tillskott i kassan som kan säkra upp både arenan för framtida arrangemang och klubbens lag i elitserien.

Känner du att ni har stärkt era aktier för framtida tävlingar?

– Jag vill säga att vi sitter med trumf på hand. Vi har en unik anläggning och en organisation som visat att de klarar alla utmaningar. I den första utvärderingen fanns ingenting att anmärka på. Dessutom har jag redan fått ett meddelande från folk inom Discovery att vi måste boka ett möte och tala om framtiden. Det bådar gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!