GP-generalen om beskedet: "Skönt få minst tre år till"

Tre år till med GP-speedway – till att börja med. Gissa om det är stor glädje i Målilla MK. "Det känns fantastiskt bra och skönt att slippa jaga nytt kontrakt varje år", säger GP-generalen Peter Samuelsson efter beskedet att det kommer köras världsspeedway på Skrotfrag Arena igen.

Publiken under FIM Speedway Grand Prix i Målilla uppgick till 8600 åskådare. En siffra som GP-generalen Peter Samuelsson var väldigt nöjd med.

Publiken under FIM Speedway Grand Prix i Målilla uppgick till 8600 åskådare. En siffra som GP-generalen Peter Samuelsson var väldigt nöjd med.

Foto: Stefan Jerrevång, TT-Bild

Speedway2023-11-10 15:58

År efter år får Målilla MK förtroendet att arrangera en GP-tävling i speedway.

Och nu är det alltså klart med ett kontrakt som sträcker sig ett par år till.

– Vi har arrangerat många GP-tävlingar vid det här laget och vi kommer snart att ha 20 års-jubileum. Det var bara 2013 och pandemiåret 2020 som vi inte hade någon tävling i Målilla, säger Peter Samuelsson.

Han börjar bli varm i kläderna i sitt uppdrag som spindeln i nätet när det handlar om GP-arrangemanget. Han kan blicka tillbaka på något av en succétävling i somras.

– Ja, verkligen. Det var mycket folk på plats. På själva GP-kvällen hade vi 8600 åskådare och inräknat med de andra tävlingarna och fanzone så nådde vi över 11 000. Så visst, det är vi förstås jättenöjda med. Sen var det också härligt väder som bidrog till en lyckad tävling.

Vad betyder det här för klubben?

– Jättemycket. Det är en bra stomme för oss och som sagt, skönt att slippa jaga nytt GP-kontrakt varje år. Det ger oss en viss arbetsro. Och självklart vill vi fortsätta att få förtroendet i många, många år till.

Utöver GP-tävlingen med världens bästa seniorförare kommer SGP4-klassen för 11–13-åringar att avgöras på Skrotfrag Arena, liksom tävlingen för U21-förare. Ett liknade koncept testades i just Målilla även i somras. Med bra resultat...

– Vi var den första GP-arrangör som lanserade just det här, med tre tävlingar samma helg. Vi var också första knattebana i världen som hade SGP4-licens för så här unga förare med internationell status.

Nästa års arrangemang kommer att hållas helgen 14–15 juni. Vad tycker du om det?

– Bra. Det är veckan innan midsommar och det blir något av en förfest, haha. Visst, jag hade gärna kört samma tidpunkt som i år, i mitten av juli, men det här blir bra. Vädermässigt är det förhoppningsvis perfekt.

Att undvika krockar med andra arrangemang är annan klar fördel som Peter Samuelsson framhåller med det nya datumet:

– I år var det ganska speciellt, då det var en massa olika event samtidigt med GP-tävlingen. Det var semesterracet i folkrace, Visfestivalen i Västervik, Håkan Hellström hade konsert i Kalmar, Victoriadagen på Öland och annat smått och gott. Det gjorde också att det var superkonkurrens om olika typer av utrustning. Som elverk, kablar, bajamajor och så vidare. Det drog med sig extra kostnader för oss.

Kommer ni att presentera någon nyhet 2024?

– Vi tittar hela tiden på hur vi ska förbättra ett redan bra arrangemang. Målet är att alltid bli bättre. En sak som vi diskuterar är investeringar i arenan. Vi kollar bland annat över storbildsskärmen. Som den är nu så uppfyller den inte kraven som Discovery ställer. Den vi har nu är 24 kvadratmeter, de har som krav att den ska vara minst 45. I år fick vi hyra in en storbildsskärm och det är klart att också det bli en merkostnad. Nu tittar vi på om vi ska investera i en ny.

Så, vad är det som gör att just ni är så bra på att arrangera ett sånt här evenemang?

– Det är många faktorer, såklart. Att vi har erfarenhet vid det här laget är en viktig sak. Vi har väldigt bra funktionärer, som ställer upp i vått och torrt och också bra samarbetspartners. Jag tycker också att vi är en organisation som gärna ser möjligheter och är lösningsorienterade. Titta bara på alla pensionärer som gör ett jättejobb. De är superintresserade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!