Guldfnatt i Målilla igen? Teurnberg om finalen och pärsen i semin

Det var en pärs, på flera sätt. Nu står vi ändå här med Dackarna i final – igen. "Jag var helt tom efteråt och mentalt är det här bland det tuffaste jag varit med om som ledare, säger Mikael Teurnberg när vi träffar honom några dagar efter semifinalreturen som utvecklade sig till en rysare. Nu samlar han kraft till en ny final, den tredje de fyra senaste åren.

Nöjda miner. Rasmus Jensen och Mikael Teurnberg ser fram mot en ny final med Dackarna.

Nöjda miner. Rasmus Jensen och Mikael Teurnberg ser fram mot en ny final med Dackarna.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-09-14 13:00

Segern som i en liten ask. Månne att många tänkte så efter Dackarnas kross i Västervik veckan före. Målillalaget körde mer eller mindre skjortan av rivalen och vann med 14 poäng. Returen på Skrotfrag Arena skulle väl ändå bara städas av, eller? 

De tankarna var inte ens nära att närma sig Teurnberg. Inte alls. 

– Jag har varit med så länge och jo, jag visste att det skulle kunna bli så här. Västervik är ett förbaskat skickligt lag och de kom igång bra i matchen. De fick den start de behövde medan det var lite tvärtom för oss. Många trodde nog att vi mer eller mindre redan avgjort i första mötet i Västervik, men jag varnade för att det skulle kunna bli jämnt. 

Hur pass jobbigt var det för er när Västervik närmade sig mer och mer?

– Visst var det jobbigt, inget snack om det. Vi fick inte till det och ett tag skiljde det bara några poäng i totalen. 

Paniken infann sig aldrig ändå. Lugnt och metodiskt fann Dackarna sin väg in i matchen. Avståndet sträcktes ut mer och mer och när Brady Kurtz och Rasmus Jensen slog till med en femetta i det elfte heatet kändes det som den avgörande stöten och att vägen mot finalen öppnades som en autostrada. Nu blev det ändå en hel del drama tills saken var helt klar, som när Andzejs Lebedevs och Jacob Thorssell kolliderade och där den förre Dackekaptenen blev utesluten. En händelse och ett beslut som väckte starka känslor i Västervikslägret. 

De båda förarna var inbegripna i en het ordväxling, där Thorssell tycktes rasande. 

Vad tyckte du om hela situationen?

– Det är inte jag som ska bedöma beslutet, men jag förstår att det blir starka känslor. Speedway är en sån sport, med närkontakt, mycket adrenalin och maxpuls. Ungefär som boxning. När jag körde i England var sånt här mer eller mindre vardagsmat. Det var tjafs och bråk nästan varenda vecka och där nävarna flög. 

Hur speciellt var det att vinna mot Västervik igen?

– Skönt såklart, men för mig är det ändå inte så speciellt. Vi har ett bra facit mot dem. Vi vann semin mot dem 2021, finalen 2023 och semin nu då. De har inte riktigt fått till det mot oss, men samtidigt har jag största respekten för dem som klubb. De gör ett fantastiskt jobb och är i framkant i väldigt mycket. 

undefined
Semin mot Västervik blev rafflande.

Seger blev det och nu väntar final mot Lejonen från Gislaved, med start på tisdag i Målilla. 

Den kommer att köras utan årets succéförare Ryan Douglas. 

– Vi får klara oss utan honom på tisdag, sen är han förhoppningsvis körklar till returen i Gislaved. 

Teurnberg berättar att det dels är den brännskada med infektion i armen som håller honom borta, dels att regler med riders replacement i Polen gör det omöjligt för att honom att få köra. 

– Han är körklar på onsdag och får helt enkelt inte åka på tisdag. Och skadan läker, men den är inte hundra procent än. Det kunde ha gått riktigt illa och han var inlagd på en brännskadeklinik då det blev infekterat. Det märktes tydligt på honom i semin i Västervik att han hade ont. Kanske att han inte borde ha åkt då, men det är lätt att vara efterklok. 

I skrivande stund är det osäkert vem som kommer ersätta Douglas på tisdag. Antingen blir det Filip Hjelmland, David Bellego eller Noel Wahlqvist. Oavsett vilket lag Dackarna ställer upp med så har de en megasvår uppgift framför sig. Lejonen vann serien och har många stjärnor i sitt lag, inte minst då världens bäste, Bartosz Zmarzlik. 

– Vi måste upp på vår allra högsta nivå. De har ju inte bara Zmarzlik, utan Kubera, Woryna, Berntzon och flera andra bra förare. För att vi ska kunna vinna krävs att Bewley (Daniel) måste upp och att de andra kör lika bra som innan. Det vore fantastiskt för våra fans, för klubben och för bygden om vi lyckas vinna ytterligare ett guld. Vi ska göra precis allt vad vi kan för att det ska bli så.

Fram till tisdagens första final väntar bland annat ett GP i Vojens och slutspel i England och Polen, där Dackeförare kör. Mycket kan alltså hända på vägen fram dit. 

Hur ser du själv på din egen framtid?

– Just nu tänker jag bara på finalen mot Lejonen. Just i detta nu känner jag mig trött. Det har på flera sätt varit en ganska jobbig säsong med alla skador plus att jag även är marknadsansvarig och med allt vad det innebär. Det är pressande, men samtidigt förstås jäkligt roligt. Inte minst nu när vi gått till final igen. Det ger energi och det får jag också av förarna. Flera av dem, bland annat Lebedevs och Lahti, kommer till Målilla någon dag innan tisdag. Den personliga relationen med förarna ger mig väldigt mycket och vi är ett bra gäng. Något svar om framtid kan jag inte ge mer än att det är fullt fokus på finalen. 

Lejonen är favorit i den här Smålandsuppgörelsen. Å andra sidan har Mikael Teurnberg ett gyllene facit när han varit i final som lagledare. 

– Ja, faktiskt. Jag har vunnit alla tre gånger: 2016 med Rospiggarna, 2021 med Dackarna och 2023 med Dackarna. Vi får hoppas att den sviten fortsätter, haha. 

Publikmässigt hoppas han att det ska komma runt 5000 åskådare till Målilla på tisdag. 

– Till skillnad mot Västervik och Smederna börjar vi hemma nu. Det kan förhoppningsvis göra att vi får mer publik än vad vi hade i de matcherna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!