Guldsäsongen gav självförtroende: "Aldrig känt så tidigare"

Han var en av Dackarnas guldhjältar ifjol. Inför årets säsong känner Filip Hjelmland en trygghet i sin åkning och är redo att ta nästa steg. Även om en skada oroar inför premiären mot Piraterna på tisdag.

Filip Hjelmland var en av Dackarnas guldhjältar förra säsongen. Det stärkte hans självförtroende inför den kommande säsongen som drar igång hemma mot Piraterna på tisdag.

Filip Hjelmland var en av Dackarnas guldhjältar förra säsongen. Det stärkte hans självförtroende inför den kommande säsongen som drar igång hemma mot Piraterna på tisdag.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-05-05 07:30

I helgen var det meningen att Mariannelundssonen skulle ha kört ett EM-kval i Slovenien. Efter att ha skadat sin axel under Dackarnas träningsmatch mot Lejonen i veckan tvingades han lämna återbud till den tävlingen.

– Det var väldigt tråkigt att gå miste om den chansen, men kroppen måste vara hel om man ska ge sig in en tävling med så tuff konkurrens, säger Hjelmland.

undefined
Filip Hjelmland, Dackarna.

Han har istället ägnat veckan åt behandling av skadan och känner sig trygg i att den inte ska bli ett problem på sikt under säsongen.

– Jag har haft problem tidigare med att axeln kan hoppa ur led. Förra säsongen tejpade jag den i förebyggande syfte och kunde köra utan större problem. Nu var min förhoppning att axeln skulle vara starkare efter en vinter med uppbyggnadsträning. Tyvärr fick jag en olycklig smäll på matchen i måndags och kände direkt att det gick snett.

Hjelmland har inte givit upp hoppet om att kunna vara tillgänglig till Dackarnas seriepremiär hemma mot Piraterna på tisdagen.

– Jag har en plan för att komma tillbaka och hoppas den går i lås.

undefined
Dackarna lyfter SM-pokalen och det stora guldjublet bryter ut.

Filip Hjelmland kommer från en succésäsong där han inte bara var med och körde hem SM-guldet med Dackarna utan han vann även Allsvenskan med Vargarna. 25-åringen känner att han utvecklades mycket som förare under 2023.

– Min åkning kändes stabil och harmonisk på något vis. Så har jag aldrig känt tidigare. Nu vill jag bygga vidare på den grunden som jag satte förra året. Det är väldigt viktigt för mig att känna glädje på hojen och tro på det jag gör. Det ger mig trygghet i min åkning.

Hur ser du på möjligheterna att försvara guldet med Dackarna?

– Truppen är intakt till stora delar och vi har en bra mix i laget. Det känns som att vi kan gå långt, men serien är väldigt jämn och det är tufft att tippa på förhand. Smålandslagen känns ändå hetast och när det väl kommer till slutspel hänger det på vilket lag som undviker skador bäst.

Hjelmland lyfter även fram lagets yngre förmågor Avon van Dyck och Noel Wahlqvist.

– Jag har tränat en del med dem och båda två har tagit stora kliv i sin körning.

Han varnar även för att många lag kan få svårt i bortamatcherna mot Vargarna som är tillbaka i högsta serien.

– Jag körde för dem förra säsongen och vet hur knepig deras korta bana är. Den kan bli en obehaglig överraskning för många lag i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!