"14 år har varit alldeles för länge att vänta"

En 14 år lång väntan är över. Dackarna från Målilla är svenska mästare i speedway igen! Laget höll undan för Smederna i finalreturen i Eskilstuna på onsdagkvällen och säkrade det efterlängtade SM-guldet. "Att få vara med och vinna min första säsong... det är helt fantastiskt", säger lagledaren Mikael Teurnberg som knappt hittade ord till att beskriva känslan.

Maciej Janowski lyfter den stora SM-bucklan. Dackarna är svenska mästare i speedway 2021 – 14 år efter det senaste guldet.

Maciej Janowski lyfter den stora SM-bucklan. Dackarna är svenska mästare i speedway 2021 – 14 år efter det senaste guldet.

Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Speedway2021-10-06 20:53

2007. Det var senast Dackarna var landets bästa lag i speedway. Nu, 14 år senare, är man högst uppe på tronen igen. 

Målillalaget övertygade i båda finalerna mot Smederna och säkrade SM-guldet på Eskilstuna Motorstadion under onsdagkvällen. 

– Sen jag kom ner och presenterades för Dackarna den 28 oktober förra året så har jag varit helt dedikerad i det här. Jag vet hur lång väntan varit, 14 år, säger lagledaren Mikael Teurnberg. 

Han tar ett djupt andetag innan han fortsätter:

– Att få vara med och vinna min första säsong... det är helt fantastiskt. Det kom lite tårar direkt efter det var klart. Det är en fantastisk styrelse, fantastiska funktionärer och förare i Dackarna. Utan dem hade det inte gått. Jag vill tacka alla som har gjort det möjligt.

Segern grundlades redan under tisdagens första möte, hemma i Målilla. Då hängde Smederna med i ungefär halva matchen – men efter det åttonde heatet lade hemmalaget i en ny växel och satte in guldrycket. Segern skrevs till hela 53–37 på Skrotfrag Arena, vilket gjorde att Dackarna hade 16 poäng att gå på inför returen i Eskilstuna på onsdagen. 

Det försprånget visade sig vara övermäktigt för Smederna att ta in. Det kändes klappat, klart och avgjort redan efter några få heat. 3–3-heaten avlöste varandra till en början och Smederna kom inte närmare. Det var snarare Dackarna som satte in ett avgörande ryck. En femetta signerad Jacob Thorssell och Rasmus Jensen i det femte heatet följdes upp av en likadan av Tai Woffinden och Maciej Janowski i det sjunde. 

I det elfte heatet var saken helt klar. Dackarna var svenska mästare säsongen 2021 – och vilda glädjescener utbröt både ute på banan och i depån. Tai Woffinden var snabb med att plocka fram högtalaren och trycka igång klassikern "We are the champions". Mitt i all glädjeröra stod kaptenen Jacob Thorssell. 

– Glädjen kommer nog snart, men just nu känns det mer som en lättnad. Att gå in som favoriter har varit stressande. Det känns jäkligt skönt att vi lyckades. 14 år har varit alldeles för länge att vänta på ett guld. Vi har varit nära många gånger men saknat det lilla extra. Nu har vi det där extra som krävs, säger Thorssell.

Hur ska ni fira det här?

– Jag vet i fasen inte vad vi har för plan, haha. Men vi kommer fira, det är helt säkert. 

Bakom honom står radarpartnern Rasmus Jensen, med ett lika stort leende. Han och Thorssell har varit en superduo under slutspelet och verkligen hittat rätt på alla plan. 

– Lyssna bara på musiken här bakom... Vilka scener. Det känns så jävla bra. Vi har ett bra lag och en riktigt bra sammanhållning, säger Jensen innan han skyndar iväg för att ansluta till de övriga i laget som samlats runt högtalaren.

Maciej Janowski, som också varit nära det där guldet flera gånger, visade mycket glädje när det väl var klart. Han var också en av dem som var först fram för att visa upp pokalen till de tillresta dackefansen och dela segern med dem. 

– Fantastiskt. Det här är för våra fans och alla runt om klubben. Äntligen har vi tagit guld, säger Janowski. 

Slutresultatet i returmatchen, då? Jo, Dackarna passade på att avsluta snyggt och vinna med 46–44.

Jacob Thorssell hittade snabbt en flaska champagne, som sedan ledde till att lagledaren Mikael Teurnberg blev helt dygnsur.
Jacob Thorssell hittade snabbt en flaska champagne, som sedan ledde till att lagledaren Mikael Teurnberg blev helt dygnsur.
HÄR ÄR GULDLAGET 2021

Lagledare: Mikael Teurnberg och Rikard Kling. 

Förare: Maciej Janowski, Tai Woffinden, Jason Doyle, Jacob Thorssell, Rasmus Jensen, Luke Becker, Frederik Jakobsen, Tero Aarnio, Max Bogdanowicz, Theo Johansson, Avon van Dyck, Sammy van Dyck, Ricky Kling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!