Hoppet väcks för speedwayklubbarna: "Väl förberedda"

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man ger grönt ljus till att ta emot publik lagom till den allsvenska fotbollsstarten den 10 april. Det ger hopp till speedwayen som drar igång säsongen en månad senare.

Dackarna och övriga klubbar håller tummarna för en öppning för publik när säsongen drar igång i maj.

Dackarna och övriga klubbar håller tummarna för en öppning för publik när säsongen drar igång i maj.

Foto: Torbjörn Allvin

Speedway2021-03-10 13:41

Idrottsminister Anna Lind var inne på samma linje som Folkhälsomyndigheten under tisdagens presskonferens.

"För speedwayen är detta ett mycket efterlängtat besked och något vi väntat länge på. Det är glädjande att regeringen ser att idrottsrörelsen är väl förberedd för att börja ta emot publik på ett ansvarsfullt sätt", säger Mikael Holmstrand, vice ordförande och medieansvarig för Elitspeedway Sverige, ESS.

Bauhausligan drar igång den 4 maj och då hoppas ESS att erfarenheter från fotbollens första tid kan dras, samtidigt som Sverige har kommit ännu längre fram med vaccinationerna.

"Redan förra sommaren arbetade ESS ledning fram ett detaljerat protokoll för hur speedwayen skulle kunna ta emot publik på ett ansvarsfullt sätt. Arbetet är gjort och klubbarna är väl förberedda på att hantera alltifrån parkering, insläpp, restauranger och läktare. Speedwayen bedrivs på väldigt stora ytor och att avgränsa och sektionera in läktare är enkelt att genomföra", menar Holmstrand.

Västervik Speedways lagledare och sportchef Morgan Andersson väljer att ligga lågt för tillfället.

– Vi tar läget vecka för vecka. Vi vet inte hur det ser ut om en månad. Självklart är det positivt att de börjar tänka i de banorna, men det är pandemin som styr. Det finns inte så mycket mer att kommentera i nuläget utan vi får avvakta och se helt enkelt.

Karta: Hejla Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!