Vill se mer drag på matcherna: "Målet är över 3000"

Speedway är en av våra mest folkkära idrotter. Publikmässigt är det ändå inte samma drag som det var förr. "Jag drivs av att vi ska kunna hitta tillbaka dit", säger Dackarnas ordförande Tomas Karlsson.

Så här såg det ut på läktarhåll när Dackarna körde den avgörande finalen förra året. Riktigt så här ser det inte ut vanligtvis på de svenska speedwayarenorna.

Så här såg det ut på läktarhåll när Dackarna körde den avgörande finalen förra året. Riktigt så här ser det inte ut vanligtvis på de svenska speedwayarenorna.

Foto: Joakim Serrander

Speedway2022-05-19 07:00

Solen skiner.

Det är dagen efter och samtidigt dagen före. Vi träffar Tomas Karlsson på en uteservering i Vimmerby.

I tisdags blev det torsk för Dackarna i Avesta. På torsdag är det hemmamatch mot Lejonen.

Då hoppas och tror han att en månghövdad publik ska hitta till Skrotfrag Arena.

– Är det så här, med härligt väder och sol och värme finns ju alla förutsättningar för det, säger han och tar en slurk kaffe.

I premiären mot Indianerna var det i runda slängar 2 000 åskådare som såg den så underhållande matchen. Som för Dackarnas del fick ett perfekt slut. Sett till många av sina kollegor i speedwayvärlden var publiksiffran inte fy skam, men sett i ett historiskt perspektiv hur det var under glansdagarna, är verkligheten en annan.

– Det var några år där som vi hade runt 4500 åskådare i snitt.

Hur många ska komma för att du ska vara nöjd?

– Det här är helt min personliga uppfattning. Jag vill att vi ska ha 3000 åskådare.

Vad tror du det beror på att åskådarantalet minskat?

– Vår sport är ju till viss del väderberoende. Är det mörka moln på himlen och regn i luften, ja...då är det kanske inte lika lockande att åka på speedway. Och förra året tror jag vi hade otur med den biten i elva av 14 hemmamatcher. Coronapandemin har såklart också gjort sitt till. Det var en tuff tid, så är det.

Tomas Karlsson nämner också avsaknaden av flera svenska storstjärnor, som levererar på hög nivå i GP.

– Förr hade vi flera toppåkare, så är det inte riktigt längre. Det kan ha en bidragande orsak.

Dackeordföranden väljer dock att blicka framåt och istället se möjligheter för hur man kan få till ett ökat intresse igen.

– Vi tittar brett och på många olika saker. Vad kan vi hitta för aktiviteter och kringarrangemang på matcherna? Det är frågor som vi hela tiden diskuterar.

I nästa andetag tar han upp den lyckade satsningen på "VIP-avdelningen", som ökat flera år i rad. Karlsson nämner också den nya satsningen på restaurangavdelningen och puben, som han tror mycket på.

Han tystnar för ett ögonblick, säger sedan att han skulle vilja se ett ökat tryck och större supporterklackar på matcherna i speedwaysverige.

– Titta bara på hur det är på ett derby mellan AIK och Hammarby. Där behöver du inte ens vara intresserad av fotboll för att ryckas med i stämningen och tycka det är häftigt och roligt.

Vi får se hur många som attraheras av att se de regerande svenska mästarna mot årets guldfavorit på torsdag kväll. 3000? Ja, då blir i alla fall ordförande Karlsson nöjd och belåten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!