Dackarna hade ledningen – men föll i derbyt: "Svårt"

Västervik fick jubla högst i säsongens andra derby mot Dackarna. Och även om slutresultatet skrevs till 51–39 för hemmalaget så var det ändå gästande Dackarna som satt i förarsätet efter halva matchen. "Tittar man i programmet så ser man att det blir svårt att få ihop det när vi saknar Jacob Thorssell", menar lagledaren Mikael Teurnberg.

Mikael Teurnbergs Dackarna förlorade bortaderbyt mot Västervik.

Mikael Teurnbergs Dackarna förlorade bortaderbyt mot Västervik.

Foto: Filip Gustafsson

Speedway2021-07-27 22:03

Pang sa det. Sedan hade Luke Becker och Maciej Janowski gett Dackarna en kanonstart på tisdagens match mot Västervik, med en stark femetta mot Pawel Przedpelski och Viktor Kulakov. Och när Dackarna fick köra Riders Replacement för Jacob Thorssell i det andra heatet var det amerikanen Becker man skickade ut igen. Han visade klass och vann återigen sitt heat, före både Vadim Tarasenko och Fredrik Lindgren. 

9–3 för Mikael Teurnbergs lag efter två heat var en perfekt start. 

– Ja, det var en bra start för Becker och för oss, säger lagledaren. 

Men där slutade också Beckers trepoängare. Under den resterande delen av kvällen lyckades han bara skrapa ihop ytterligare tre poäng på fyra heat. 

– Han får han en nolla i sitt tredje heat och då blir det lite stressigt, förklarar Teurnberg.

Västervik fick sitt första poängövertag i det tredje heatet, med 4–2. Sedan följde fyra raka oavgjorda heat innan hemmalaget tog sin första femetta för kvällen, i det åttonde heatet. Och därefter var det deras match för hela slanten. Det ska sägas att saknaden av Jacob Thorssell var stor i bortalaget. Att köra Riders för honom var givetvis inte helt optimalt för Teurnberg. Bland annat tvingades Dackarna att ställa upp med bröderna Sammy och Avon van Dyck i det första nomineringsheatet, när ställningen var 38–34 för Västervik. Då kom spiken i kistan, när Przedpelski och Noel Wahlqvist körde hem en femetta för Västervik.

– Vi är sårbara när läget är som det är med Riders. Det är där skillnaden är. Jag måste köra med Sammy och Avon van Dyck och ingen skugga ska falla över dem. Men det är väldigt svårt för dem, speciellt när de måste köra i första nomineringsheatet, menar Mikael Teurnberg.

Man hade också svårt att göra något åt ryssen Artem Laguta. Han var helt ostoppbar på hemmabanan och gjorde i princip vad han ville. Heatseger efter heatseger och till slut stod han där med fulla 15 poäng i sin hand. 

– Det gick inte komma åt Laguta, han var helt "outstanding", säger Dackelagledaren.

Västervik vann till slut med 51–39 och säkrade även bonuspoängen. 

– Västervik är ett väldigt bra lag. Jag tycker att vi stretar emot bra även om det rinner iväg mot slutet. Men det är som det är, det kommer nya matcher framöver, säger Teurnberg och fortsätter:

– Vi hade kunnat åka jämnt hela vägen. Men tittar man i programmet så ser man att det blir svårt att få ihop det när vi saknar Jacob, som på ett sätt är vår viktigaste förare.

Thorssell har dragits med en axelskada sedan SM-finalen och testade att köra på banan i Målilla under måndagen. Men han kände sig inte riktigt "fit for fight" utan siktar istället på att kunna köra nästa vecka.

– Det viktiga för oss nu är att Jacob kommer tillbaka. På torsdag är vi sårbara på hemmaplan när det är Grand Prix direkt på fredagen. Det blir ett manfall för oss.

Hur nära var det att Thorssell skulle ha kunnat medverka ikväll (läs tisdag)?

– Han hade hoppats på att vara tillbaka till den här matchen, men det var aldrig riktigt nära.

Förlusten innebär att Dackarna tappar andraplatsen i tabellen. Både Västervik och Vetlanda kliver om Målillalaget, som halkar ner till fjärde plats.

Västervik–Dackarna 51–39

Västervik

15 poäng: Artem Laguta

8 poäng: Pawel Przedpelski, Viktor Kulakov, Fredrik Lindgren, Vadim Tarasenko

3 poäng: Noel Wahlqvist

1 poäng: Anton Karlsson

Dackarna

14 poäng: Maciej Janowski

9 poäng: Luke Becker, Jason Doyle

6 poäng: Rasmus Jensen

1 poäng: Avon van Dyck

0 poäng: Sammy van Dyck

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!