Jackpott! • Rivalmötet kan ge klirr i kassan: "Stora vinsten"

Snart smäller det. Dackarna vs Västervik, i kamp om en plats till årets SM-final i speedway. Och det är såklart inte bara ur ett sportsligt perspektiv det var önskat att ta sig till denna heta semifinal. För klubbens ekonomi var det minst lika viktigt.

Det är upplagt för en riktig publikfest 10 juni på Skrotfrag Arena, när Dackarna tar emot Västervik i det avgörande semifinalmötet.

Det är upplagt för en riktig publikfest 10 juni på Skrotfrag Arena, när Dackarna tar emot Västervik i det avgörande semifinalmötet.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-08-30 12:00

Jon Lindberg är ekonomiansvarig för Dackarna. Såhär i slutet av augusti går det såklart inte att spekulera i vad som står på sista raden gällande säsongen 2024. Men att det blir en semifinal mot största rivalen glädjer honom såklart. Mycket.

– En kvartsfinal är inte en särskilt stor pärs historiskt sett. Vi är nöjda om de matcherna bär sig själva, och det tror jag att matchen gjorde. Att ta sig vidare var därför viktigt. Och redan innan anade vi att det skulle bli ett möte med Västervik i semifinalen. Det känns som en seger i sig att vi får möta dem. Det är såklart välkomnande att gå vidare till en semifinal, oavsett motstånd, men att det blir mot Västervik är den stora vinsten. Bara en final mot dem hade kunnat vara bättre.

Att gissa hur stor publiktillströmningen till Skrotfrag Arena blir 10 september, i det avgörande mötet, är såklart omöjligt att sia om. Spekulationer är inte något han ägnar för mycket tid åt, Jon Lindberg.

– Jag kan slänga till med att det kommer 5000, men det finns ingen grund i det. Det kan lika gärna komma 3000. Det är bara spekulationer. Men det som vi vet påverkar är resultatet i det första mötet. Det brukar ha väldigt stor betydelse.

Och sen givetvis den återkommande utmaningen i speedwayen: Vad blir det för väder?

– Prognosen som presenteras dagen innan, eller på samma dag, har också stor påverkan, konstaterar Lindberg, som inte kommer utföra några extra ritualer för att få vädergudarna på gott humör:

– Önska kan man alltid göra. Men det blir som det blir. Där är jag ganska tråkig och krass. Det blir som det blir, sen får man hantera situationen som uppstår. Sen är det alltid glädjande när det blir som mot Smederna i tisdags, jämfört med när de var här i grundserien och matchen fick skjutas upp två timmar. Då är det svårt att få ihop ekonomin.

undefined
Jon Lindberg är ekonomiansvarig i Dackarna. Han berättar att publiksiffran inte ökat jämfört med förra säsongen, men att den däremot hållit nivån som föreningen budgeterat för.

Hur har det sett ut med publiktillströmningen hittills under säsongen?

– Den har minskat, men det är marginellt skulle jag säga. Det har inte ökat som vi hade hoppats på. Däremot räknar vi aldrig med en ökning, vi har aldrig någonsin budgeterat för det. Vi har hållit den budgeterade publiknivån, men sen vill man såklart alltid öka. Det har varit ganska jämn publiktillförsel, bortsett från regnmatchen (mot Smederna 16 juli).

Hur mycket publik har det varit på matcherna?

– Som nämnt har det varit en jämn nivå. Det har varit mellan 2200 och 2600, men det var mer nu senast. Det tyder på att vi har byggt upp en stabil och trogen publikskara.

Det var en ganska knackig inledning på säsongen resultatmässigt. Jag gissar att det påverkat?

– Man brukar säga att den första hemmamatchen är otroligt viktig för att sätta en nivå för resten av säsongen. Nu fick vi visserligen en flygande start mot Piraterna (vinst 55–35). Sen följde däremot en radda förluster, och visst påverkar det. Tabelläget och hur det går i bortamatcherna brukar inte ha så stor betydelse generellt. Men när det kommer fyra, fem förluster på rad blir det en negativ trend och folk tänker: "Äh, det blir inget av det här i år". De som är initierade vet dock att det inte alltid är så enkelt.

Till sist. Hur kul ska det bli att möta Västervik i en semi?

– Det är inga hard feelings, jag ser dem som kollegor i många avseenden. Men det är höjdpunkten på året oavsett när vi möts. Det är en önskemotståndare alla dagar i veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!