Janowski tillbaka – i fel väst: "Ser det professionellt"

SM-guld 2023 och 2021. Frågan är hur de regerande mästarna Dackarna står sig 2024? På tisdag får vi ett första svar, då Piraterna kommer på besök till Målilla i premiären. "Jätteskönt att det drar igång nu", säger lagledaren Mikael Teurnberg.

Mikael Teurnbergs Dackarna ställs mot Piraterna hemma i premiären. Där kör numera Maciej Janowski som får en nyckelroll då han känner banan i Målilla väl.

Mikael Teurnbergs Dackarna ställs mot Piraterna hemma i premiären. Där kör numera Maciej Janowski som får en nyckelroll då han känner banan i Målilla väl.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-05-06 19:00

Det går inte att ta miste på att det är en laddad och förväntansfull lagledare inför vad som komma skall.

– Jag har faktiskt haft lite svårt med sömnen de senaste dagarna. Det är mycket tankar inför första matchen. Och på något sätt får jag se det som ett bra tecken och visar att man är sugen och hungrig inför seriestarten, säger Teurnberg.

Han ställer ett förväntat och starkt lag på benen mot Motalalaget. Stommen från förra årets guldlag är kvar, med stjärnor som Daniel Bewley, Brady Kurtz, Rasmus Jensen och Andzejs Lebedevs. Lägg därtill vasse Filip Hjelmand och även Noel Wahlqvist, som visserligen inte var så involverad förra säsongen. 

Hur betydelsefullt har det varit för dig och klubben att ha behållit de flesta förarna?

– Nämen, det är viktigt. Jag vill gärna ha kontinuitet och det är något som jag egentligen alltid strävat efter i min ledarkarriär.

Den stora skillnaden rent förarmässigt jämfört med 2023 är förstås att Maciej Janowski inte längre bär en dackeväst. Men redan under tisdagen är han tillbaka på banan han känner så väl – nu som förare i Piraterna. 

– Det är klart att det kan vara lite speciellt för vissa då han har varit en trotjänare i Dackarna. För mig är det däremot inte så. Jag ser det professionellt och det är så det är i den här sporten. Man är ganska hårdhudad när det kommer till känslor på så sätt. Enda gången jag det har känts lite extra var när Andreas Jonsson körde för Dackarna och jag var lagledare i Rospiggarna. Vi är så nära varandra.

Tittar vi till Piraterna. Hur går dina tankar kring dem?

– Ett bra lag och en tuff motståndare. De har flera vassa polacker och även en tjeck som är duktig (Vaclac Milik). 

Utöver Janowski kör även hans polska landsmän Oskar Fajfer och bröderna Pawlicki (Przemyslaw och Piotr) för Piraterna.

Som sagt, Teurnberg och Dackarna är inställda på en jämn och tajt match. Och det är ju så. Dackarna har revansch att kräva för förlusten på hemmaplan förra året. Då vann Piraterna med 48–42, där Przemyslaw Pawlicki var stark och plockade 12 poäng på fem heat.

Ditt eget lag då. Hade du mycket funderingar innan du bestämde vilket premiärlag du skulle ha?

– Nej, det kan jag inte säga. Ryan Douglas har visserligen kört riktigt bra, men tanken är att vi kommer gå runt på fler förare i grundserien i år. Redan nästa match, borta mot Kumla Indianerna, har jag tänkt att Ryan ska debutera.

Är det någon förare som sett extra bra ut i säsongsinledningen?

– Brady Kurtz sticker ut. Han har inlett jättebra i England.

En intressant start i Dackarna gör nyförvärvet Timo Lahti, som också börjat säsongen bra i de relativt få framträdanden han haft.

Vad kan vi förvänta oss av honom?

– Mycket tror jag. Han var trea i SM och är kanske något underskattad som förare. Han är startsnabb och en skicklig förare.

På svensksidan i övrigt hittar vi de lokalt förankrade förarna, Filip Hjelmland från Mariannelund och Västervikskillen Noel Wahlqvist. Båda kommer köra mot Piraterna i premiären, på reservplats.

– Min förhoppning är att de ska utvecklas ytterligare och ta kliv.

Tisdag är kvällen som alla traktens speedwayentusiaster väntat på. Äntligen premiär.

Teurnberg hoppas också att förra årets stora intresse ska hålla i sig.

– Vi har en betydligt bättre beläggning på vår VIP och det vore härligt om vi kan nå ett snitt på 3000 åskådare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!