Kan Dackeförarna skrälla i SM? – Så går tankarna hos "hemmasonen"

Filip Hjelmland, Noel Wahlqvist och Timo Lahti. Där har ni trion från Dackarna som kör SM-finalen i Västervik på tisdag. Och ja...här bör det finnas möjligheter att någon av dem kan blanda sig i medaljstriden. "Det kommer bli jättetufft", säger Västervikskillen Noel Wahlqvist.

Noel Wahlqvist hoppas att han har en bra dag på SM och tar sig till semifinal.

Noel Wahlqvist hoppas att han har en bra dag på SM och tar sig till semifinal.

Foto: Filip Gustafsson

Speedway2024-05-27 16:31

Noel Wahlquist känner såklart banan i Västervik väldigt väl. Numera kör han som bekant för "rivalen" Dackarna. 

Så här säger han för övrigt om säsongsinledningen med de regerande mästarna: 

– I första matchen gick det bra, men i andra lite sämre. Överlag har säsongen börjat bra, jag är nöjd, säger 20-åringen.

Vad tror du om dina chanser på SM?

– Det kommer att bli jättetufft. Det är de 16 bästa som gör upp och det är jättekul att jag är med där, säger Noel som gör sitt första senior-SM efter att ha kvalat in.

– Jag har inte satt upp något mål utan jag ska göra mitt bästa och försöka att ta så många poäng som möjligt. Jag räknar inte med att vinna eller komma på pallen. Jag kör liksom mot såna som Fredrik Lindgren. Har jag en bra dag kan jag gå till semifinal.

undefined
Noel Wahlqvist kör numera för Dackarna i Bauhausligan.

Hejla Arena har Noel kört på sen han var liten.

– Det är kul att det går i Västervik, jag har ett gäng med kompisar som kommer och tittar. Jag vet inte om det är någon fördel att jag har kört där mycket tidigare, däremot känns det tryggt att det är på min gamla hemmabana.

Med tanke på erfarenhet och rutin bör rimligtvis hans Dackekollegor Filip Hjelmland och Timo Lahti ha större chans att nå högre upp i resultatlistan. Har de en bra kväll så kan precis allt hända. 

Konkurrensen är förstås hård, inte minst från världsstjärnan Fredrik Lindgren. Här finns också bland andra förre Dackekaptenen Jakob Thorssell, som nu kör i Västervik och som kom tvåa i SM förra året. 

undefined
Jacob Thorssell känner sig i bra form inför SM på Hejla Arena.

Så här säger han inför finalen: 

– Det har rullat på skapligt i alla ligor. Jag har varit ganska stabil i min poängskörd, det är roligt, säger Thorssell som har haft ett tufft schema senaste tiden.

– Det var GP-kval i Ungern och matcher i olika länder så jag har varit på resande fot en hel del. Det krävs mycket planering och jag har fem cyklar totalt som behöver fraktas till olika ställen. Men det är det här man förbereder sig för på vintern. Nu är det skönt att vara hemma (i Åtvidaberg) en sväng och ladda inför SM.

Vad är målet för SM?

– Jag vill vinna. Planen är att ta revansch. Formen känns bra och det är väl alltid en fördel att få köra på hemmabanan. Men visst, många trivs på banan i Västervik så det kommer att vara tufft.

Thorssell vann silver förra året, bakom guldmedaljören Fredrik Lindgren.

– Fredrik blir absolut det största hotet, men det finns fler duktiga förare med. Kim Nilsson och Oliver Berntzon, även Antonio Lindbäck kör bra nu. Det gäller att ta sig till finalheatet och inte stressa upp sig om det går dåligt i något heat. Väl i finalen kan allt hända.

Sporten liverapporterar från SM-finalen på tisdag på vimmerby.tidning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!