KLART: Piraterna ansöker om plats i elitserien

Nu är det formella beslutet taget. Piraterna kommer ansöka om en plats i elitserien 2019. "Vi sitter och filar på den formella ansökan just nu", säger Piraternas ordförande Jimmy Andersson.

Jimmy Andersson, Piraternas ordförande, berättar att klubben nu formellt beslutat att ansöka om en plats i elitserien nästa säsong.

Jimmy Andersson, Piraternas ordförande, berättar att klubben nu formellt beslutat att ansöka om en plats i elitserien nästa säsong.

Foto: Peter Calén

SPEEDWAY2018-08-09 06:00

Han berättar vad ansökan ska innehålla, vad som ska behandlas av förbundet.

– Det handlar om att arenan ska vara elitseriemässig, att vi ska ha en organisation både i föreningen och bolaget som håller måttet och att vi kan presentera ett ekonomiskt positivt resultat.

Och?

– Vi känner oss trygga i alla delar. Vi har en fin arena, vi har en bra organisation och vi kommer uppvisa ett positivt resultat.

Klubben sa redan i våras, innan säsongen startade, att man hade för avsikt att söka sig tillbaka till eliten.

– Men beslutet var ändå avhängt hur säsongen skulle gå, om publik och sponsorer skulle ställa upp på oss, och det har de verkligen gjort. Vi är jättenöjda med den respons vi fått, därför känner vi oss trygga med beslutet att gå vidare.

Med den vetskap du har, kommer fler lag att söka sig upp?

– Jag har pratat med Nässjö, Norra Alliansen och Vargarna. De ska inte söka. Griparna och Valsarna vet jag inte.

När får ni besked?

– Klubbarna har till den 1 oktober på sig, därefter ska ansökningarna behandlas. Så en tid efter det.

Hur långt framme är ni förberedelserna för elitserien?

– Organisationsmässigt är jag inte orolig. Sen för vi diskussioner med både förare och lagledning.

Är dagens lagledning med Fredrik Staaf och Jerry Bengtsson aktuella?

– Vi pratar givetvis med dem, men har också andra planer. Vi vill inte låsa fast oss vid ett alternativ, ifall det inte skulle gå att lösa.

Och förare?

– Kontakter är tagna. Med två Motalabor i vårt lag idag (Jonas och Daniel Davidsson) är det naturligt att vi pratar med dem först. Sen har vi förare i vår trupp som inte åker i elitserien idag och som kan vara intressanta för nästa säsong. Och kontakter är redan tagna med nya förare.

Med världsstjärnor?

– Det skulle man kunna kalla dem.

Den sportsliga delen av säsongen, vad är ditt betyg på den?

– Inte godkänt. Jag tippade att vi skulle gå rent i allsvenskan, men så har det inte alls blivit.

Men hur säsongen slutar påverkar inte er ansökan?

– Nej, men det skulle inte kännas bra att exempelvis sluta femma, missa slutspel och sen söka uppåt. Vi siktar fortfarande på att vinna allsvenskan och jag anser att vi kan klara det. Jag räknar med att vi vinner de två matcher som är kvar i grundserien och hoppas på publikens fortsatta stöd nu när säsongen ska avgöras.

Det har snackats mycket ekonomi runt Piraterna, bland annat frågan kring huruvida ni ska betala arrende för de fastigheter ni använder. Hur är läget där just nu?

– De representanter vi utsett för att sköta den frågan ska tillsammans med övriga klubbar i SMK Motala, cross och bil, träffa företrädare för kommunen nästa vecka. Vår inställning har hela tiden varit att vi givetvis ska göra rätt för oss och vi hoppas snart vara framme vid ett avtal som är bra både för kommunen och för oss i SMK Motala.

Du är vald på ett år, hur tänker du om framtiden?

– Om föreningen vill att jag ska fortsätta så gör jag det.

Vad är det som lockar i uppdraget?

– Rent sportsligt lockar speedway med sin action, att det alltid händer något. Både på banan och utanför. Sen kom jag in i ett läge i klubben där det blev en tydlig omstart och vi har en härlig atmosfär i föreningen just nu.

Till sist, om du får avslöja din önskeförare till väst nummer 5 i premiären nästa säsong, vem skulle det vara?

– Tai Woffinden. En kille som bjuder på sig själv hela tiden och är en ambassadör för sporten och den klubb han representerar.

Matchdags

Piraterna–Valsarna

Allsvenskan, omg 9, torsdag kl 19

Notera 1: Förra gången lagen möttes, i Hagfors, vann Piraterna med 16 poäng, 53–37.

Notera 2: Om Piraterna vinner är laget klart för slutspel.

Vi tippar: 50–40.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!