Kling i både guldkamp och släktkamp: "Imponerande"

Dackarna vs Smederna. Det är en ruggigt intressant SM-final vi har framför oss – och kanske särskilt för dem som bär Kling i efternamn. I ena ringhörnan har vi Ricky (Dackarna), i den andra Joel (Smederna). "Klart att det blir speciellt", säger Joel om mötet.

Joel och Ricky Kling på den tiden de körde tillsammans. Nu ställs de mot varandra i SM-finalen.

Joel och Ricky Kling på den tiden de körde tillsammans. Nu ställs de mot varandra i SM-finalen.

Foto: Torbjörn Allvin

Speedway2021-10-04 21:17

De har speedway i blodet. 

Namnet Kling är starkt förknippat med sporten i Målilla/Virserum-trakten. Och inte blir det mindre nu när det vankas SM-final och vi har två Klings som gör upp i guldstriden. Någon av sysslingarna Ricky och Joel kan snart titulera sig svensk mästare. 

– Det kommer bli häftigt. Det gäller att vi håller fokus på det vi ska göra och inte seglar iväg för långt i tankarna. Det handlar om att göra det bra in i första startböjen och ta det därifrån, säger Ricky Kling, som sedan tidigare har SM-guld på kontot. 

– Jag räknar väl guldet med Lejonen 2008 som mitt egentligen enda riktiga. Visst, jag var med i truppen som vann både 2007 med Dackarna och Lejonen 2009, men då hade jag inte så stor del i det. 

Att han står här och nu, med nytt guld i sikte, får ses som närmast sensationellt – och överraskande. Till och med för honom själv...

– Ja, haha. Det här hade jag inte räknat med för några månader sedan. Teurnberg (Mikael) hörde visserligen av sig i ett ganska tidigt skede och frågade om jag var intresserad om det skulle bli skador och annat. Sedan blev det skarpt läge och jag tvekade aldrig. Det här upplägget passar mig bra, att köra en del av säsongen. 

Hur menar du då?

– Det är ju avsaknaden av tid som gjort att jag inte har kört på några år. Det krävs mycket för att få ihop allt om man kör en hel säsong, och all den stress och press som det också innebär. Nu känns allt bara kul. Det är en stor möjlighet och jag har kommit in i det mer och mer. Jag är ungefär på den nivå som jag förväntat mig. 

Hur blir det att köra mot Joel?

– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det, utan jag är bara koncentrerad på att försöka göra det så bra som möjligt i finalen.

Om Ricky Kling haft en bra utveckling den senaste tiden efter comebacken, har Joel det fortfarande motigt. 

– Jag har inte lyckats så som jag velat. Jag har några kämpiga år bakom mig och kände att det kunde vara en fördel att lämna Målilla och få en nystart någon annanstans. Visst tycker jag att jag tagit något steg åt rätt håll, men inte alls så stora som jag vill, säger Joel och fortsätter:

– Det är bara att konstatera att där jag är i nuläget så är Allsvenskan (Team Rapid) rätt nivå för mig, där elitserien (Bauhausligan) är en bonus. Jag har fått tänka om helt. Det är klart att det varit och fortfarande är frustrerande, men jag känner att jag varit på botten och att jag är på väg uppåt. Målet är att jag ska komma tillbaka till den nivå jag hade 2018. 

Det året och även 2019, var Joel Kling en del i det Dackelag som körde SM-final – mot Smederna. 

– Nu är det ombytta roller. Det ska bli skitkul att möta dem. 

Han håller Dackarna som favoriter, trots Smedernas förmåga att höja sig i finaler. 

– Det är bara att titta på deras lag, med tre såna toppar (Woffinden, Doyle, Janowski) och så Jacob Thorssell och Rasmus Jensen. Ricky har också gjort det jättebra sen han kom tillbaka. 

Men du, kan du förklara Smedernas förmåga att få till det där lilla extra som krävs varje gång det är kamp om SM-guldet?

– Jag märker tydligt att det finns en speciell känsla. De brinner verkligen för Smederna, inte minst Jerker Eriksson (lagledare). Hans engagemang och entusiasm smittar av sig. Han har en otrolig vinnarskalle. 

På tal om Ricky Kling. Hur blir det att köra mot honom?

– Vi får se om jag får några heat. Jag är sjua i laget och reserv och inte garanterad att få köra. Men självklart ska det bli jättekul. Vi körde tillsammans för några år sedan, i Team Småland. Det är roligt att han har hittat tillbaka till speedwayen igen och också gjort det så bra. 

Ricky Kling.
Ricky Kling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!