Kling om oron som finns kring lagbygget: "Ingen ko på isen"

Är det bara en häftig utmaning? Eller känner man stor press över att gå in och ta över ett framgångsrikt lag som Dackarna?
– Lite av båda delarna får jag säga. Men jag känner mig mest hedrad över att få chansen att gå in och axla rollen som Mikael Teurnberg haft under fyra år, säger Dackarnas nye lagledare Rikard Kling.

Rikard Kling har samarbetet med Mikael Teurnberg under flera säsonger.

Rikard Kling har samarbetet med Mikael Teurnberg under flera säsonger.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-10-15 16:32

En av Klings första uppgifter som lagledare blir att sätta ihop truppen med förare till kommande säsong. Silly Season är i full gång och det har florerat uppgifter om att toppförare som Daniel Bewley och Andzejs Lebedevs ska vara på väg bort från klubben.

Hur ser du på det?

– Jag har också sett att det finns en oro hos fansen kring det, men jag vill vara tydlig med att gå in och stilla den. Jag har varit i kontakt med samtliga förare i truppen och tackat dem för den gångna säsongen och startat en dialog kring hur de tänker kring nästa. Jag är medveten om att jag är lite tvåa på bollen jämfört med många av lagledarna hos konkurrenterna eftersom jag tillträder först nu. Totalt sett känner jag ändå att det inte är någon ko på isen på den fronten.

undefined
Daniel Bewley är en av förarna som ryktas vara på väg bort från Dackarna.

Hur tänker du kring lagbygget?

– Jag kommer ta hjälp av en sportgrupp med mycket erfaret folk från klubben och vi kommer göra jobbet tillsammans. Vår tanke är att bygga laget utifrån att göra klart med de svenska förarna och några av toppnamnen först. På det sättet får man en tydligare bild av hur de sista pusselbitarna i truppen ska läggas med tanke på snitt.

Är det någon förare som har aviserat att de tänker lämna klubben?

– Nej, inte i det här läget.

När tror du att den första föraren kan presenteras?

– Det väljer jag att inte kommentera.

Rikard Kling har varit med som assisterande lagledare till Mikael Teurnberg helt eller delvis under tre av fyra säsonger som den hyllade ledaren gjorde i Dackarna. Kling har haft en liten dröm om att få kliva fram om ersätta honom en dag, men att det skulle bli så snart kom som en överraskning.

– Ja, det är inte så att "Micke" sa till mig under den här säsongens gång att han skulle lämna och antytt att det kunde vara bra om jag var redo att ta över. Själv hade jag kanske tänkt att det kunde vara läge om något år eller två. Nu kom frågan från styrelsen när en ny lagledare behövdes och då var det självklart för mig att hoppa på. Jag känner mig väldigt taggad för uppgiften.

Vad tar du med dig från åren med Teurnberg?

– Att ingenting är omöjligt. Under flera av säsongerna under hans ledning har det sett tufft ut under grundserien, men vi har alltid fått ihop det på hösten och varit som bäst när det gäller i slutspelet. Det tror jag är viktigt att ha med sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!