Kling om svåra klubbvalet: "Blir inte samma press"

Från Dackarna till Smederna. Det steget tar Joel Kling. Nu berättar han om det svåra klubbvalet som förhoppningsvis ska få fart på karriären igen.

Nästa säsong kommer Joel Kling köra för Smederna.

Nästa säsong kommer Joel Kling köra för Smederna.

Foto: SUVAD MRKONJIC

Speedway2020-11-15 12:03

Virserumskillen Joel Kling är starkt förknippad med Dackarna. Därför var det nog många som höjde på ögonbrynen i fredags – när han presenterades av Smederna.

Den enkla förklaringen är att Kling vill ha en nystart efter två tuffa säsonger i Dackarna. Han har blixtrat till i vissa matcher och visat sin höga kapacitet, men överlag har det gått sämre än väntat.

– Jag tror att det är nyttigt för mig att komma iväg och försöka vända på steken. Det ska bli skönt att få ny luft och jobba med nytt folk. Titta bara på Berntzon och Thorssell. De hade det också tungt för några år sedan, innan de bytte klubb. Jag hoppas att det ska vara nyckeln för mig med.

I nästa mening poängterar 23-åringen att det känns jobbigt att lämna Dackarna.

– Det var inget lätt val. Jag har velat fram och tillbaka. Men till slut kändes det här bäst. Jag måste tänka på min utveckling.

Var du nära en fortsättning i Dackarna?

– Nja, de var intresserade av mig och vi pratade lite om kontraktet. Men det var aldrig riktigt nära, säger Joel Kling och utvecklar sitt beslut:

– Om det går tungt nästa år också hade det varit tufft att vara kvar i Målilla. Jag tror det blir enklare att få en vändning på karriären i Smederna och inte ha den pressen på mig som jag hade i Dackarna. Klubben satte ingen press på mig, men jag själv kände en press eftersom jag är från trakten.

Just den pressen har varit jobbig, berättar Joel Kling.

– Jag är hemmasonen. Många vill att det ska gå bra för mig. Då är det tufft att bo kvar i trakten efter matcherna, om det inte gått bra. Det blir annorlunda i Eskilstuna.

Var det fler klubbar med i bilden?

– Ja, det var några som hörde av sig. Det känns roligt att man är attraktiv.

Varför blev det Smederna?

– När Jerker (Eriksson) ringde kändes det intressant direkt. Han vill också att jag ska hitta tillbaka till min rätta kapacitet. Det blir nog en bra kombo. Sedan känner jag flera av de övriga ledarna i klubben.

Joel Kling gjorde debut i elitserien 2015. Då körde han för Lejonen. Frånsett den säsongen har han alltid tillhört Dackarna.

– Mitt bästa minne är från 2018, när jag tog full pott borta mot Västervik. Det kommer jag aldrig glömma.

– I övrigt finns det många bra minnen, förstås. Det har varit roligt att representera Målilla och Dackarna. De kommer få det jättebra med Micke Teurnberg som lagledare. Det ska bli kul att följa deras utveckling också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!