Semin redan i hamn – nu vill Dackarna avsluta bra

Minns ni dramatiken kring Dackarnas kamp om att nå slutspel förra året? Det gick vägen – till slut. Det såg annars mörkt ut när laget föll mot Indianerna i Kumla. När laget beger sig till Glottra Skog Arena den här gången är läget ett helt annat. "Nu kan vi åka dit och njuta", säger Filip Hjelmland.

"Det har vi gjort bra...". Jodå. Maciej Janowski och Filip Hjelmland kan vara nöjda med insatserna Dackarna gjort i serien. Laget är redan klart för semifinal och avslutar grundserien borta mot Indianerna.

"Det har vi gjort bra...". Jodå. Maciej Janowski och Filip Hjelmland kan vara nöjda med insatserna Dackarna gjort i serien. Laget är redan klart för semifinal och avslutar grundserien borta mot Indianerna.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-07-31 15:05

Ja, det var minst sagt dramatiskt 2022. Mycket tydde då på att de regerande mästarna skulle missa slutspel. Inte minst sedan Piraterna krossat Västervik samtidigt som Dackarna föll knappt mot Indianerna.

– Ja..., vad ska man säga. Det är en tuff säsong för oss, men vi har fortfarande chansen att nå slutspel, sa Mikael Teurnberg till vår tidning efter matchen.

Det var då. På tisdag kan Dackarna köra helt utan press, utan kniven mot strupen.

– Klart att det är skönt att vi redan är klara för semifinal, säger Filip Hjelmland.

Trots att Dackarna redan är klara för kampen om medaljerna, ser Mariannelundskillen matchen som ett viktigt test.

– Jag har fått hem motorer som är nyservade. Jag har gjort lite ändringar och vill se utfallet på det. Jag ser det lite som ett slutspelstest. Man vill gärna vara på hugget och det pågår ständigt ett jobb att försöka förbättra sig.

Något som han känner att han gjort 2023.

– Jag är nöjd med säsongen i stort. Jag har tagit de poäng jag ska och mitt ingångssnitt har ökat ett par gånger. Sen känner jag att jag har potential för mer. Förhoppningsvis kommer det i slutspelet.

För Hjelmlands del handlar det då inte bara om Bauhausligan.

– Det har gått bra för lagen jag kör för både i Allsvenskan (Vetlanda) och i Polen (Opole). Så det blir nog slutspel på tre olika fronter. Det ser ut att bli fullspäckat för min del.

Annars är det måhända inte helt optimalt för Dackarna att uppehållet från sista seriematchen (tisdag kväll) till när första semifinalen ska köras (slutet på augusti) är så pass långt.

– Visst kan det vara en nackdel med ett långt uppehåll, men flera av våra förare går in i avgörande skede i andra ligor och några kör även GP. Vi får ta det vecka för vecka, menar Mikael Teurnberg.

Till skillnad från de övriga lagen i ligan har inte Dackarna någon match nästa vecka, då Masarna inte kom till start i år. När sedan Målillalaget redan är klart för semi ihop med Västervik innebär det dessutom ytterligare en vecka utan körning jämfört med övriga fyra lag som kör kvartsfinal.

Dina tankar inför matchen mot Indianerna?

– Vi har fullt fokus på att avsluta serien på bästa sätt. Många av de andra lagen i serien har mycket att köra för och vi vill vara sjysta mot alla andra inblandade lag. Sen lutar det åt att vi kör riders replacement för Brady Kurtz, men vi visste tidigare att det fanns en osäkerhet för hans del kring det här datumet.

Teurnberg är nöjd med vad hans lag presterat i år, förstås.

– Den enda plumpen kom väl i premiären, mot Indianerna. Sen har vi presterat bra. Vi har också till stor del fått vara skadefria och jag känner att vi har en bra sammansättning i laget.

Mycket talar för att Västervik kommer att vinna serien, men det finns fortfarande en liten chans att Dackarna ska snuva rivalen på förstaplatsen.

– Klart att Västervik har ett bra läge att vinna, men de har ganska tufft program kvar med lag som kämpar om slutspelsplatserna.

Dackarna: 1) Maciej Janowski, 2) Brady Kurtz (RR?), 3) Rasmus Jensen, 4) Daniel Bewley, 5) Andzejs Lebedevs, 6) Ludvig Lindgren, 7) Filip Hjelmland. Indianerna: 1) Kryzsztof Buczkowski, 2) Szymon Wozniak, 3) Max Fricke, 4) Bartolomey Kowalski, 5) Jason Doyle, 6) Johannes Stark, 7) Jonatan Grahn.

• Vi liverapporterar från matchen på tisdag.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!