KRÖNIKA: Ta ert ansvar, Västervik Speedway

De kan inte ducka längre, Västervik Speedway. Att inte inför en direkt avgörande match om en plats i Elitserien veta hur man agerar vid vinst är bedrövligt och respektlöst.

Foto:

Speedway2017-09-26 14:21

Vibben i depån var påtaglig: det var mycket på spel när Allsvenskan avgjordes i torsdags. Visst, det var sedvanligt speedwaymysigt där förarna stod bredvid varandra och kollade på heaten.

Charmigt? Javisst.

Märkligt? Definitivt.

Idrott för mig är tävling och vi-mot-dom. Under matchen. Efter matchen kan man svinga en bägare och snacka om fäste, spår och metanol. Jag kommer visserligen från en annan idrottskultur än motorsporten där mentaliteten kanske är en annan, det ska vi klargöra.

Vibben bland Västerviks funktionärer var osäker. Jag minglade runt lite för att lyssna av hur resonemanget gick. Den vanligaste åsikten var att man inte ville vara med längre om klubben inte tar klivet upp. ”Varför ska jag lägga all denna tid på en klubb utan visioner?”

För egen del var det ingen som helst finaltemperatur. Det kändes som en serielunk-match eftersom jag inte visste om matchen spelade någon roll. Man kanske redan har bestämt sig för att inte köra i Elitserien. I så fall är det fan ännu värre mot sina fans, som kommit dit, hoppats på laget, segerjublat för att – återigen – bli blåsta på Elitseriekonfettin.

Jag köper inte resonemanget om att man velat avvakta för att ”se hur det går”. Man måste från klubbledningen ha haft en plan A vid avancemang och en plan B vid uteblivet sådant.  En sponsor som eventuellt sagt ”vi är med om ni går upp” sa förmodligen så redan i juni. Det arbetet bör vara kartlagt och klart.

Det skulle, enligt ordförande Rune Nilsson, komma ett besked idag, tisdag. Det gjorde det inte - man skjuter på det tills på torsdag.

Med de nya reglerna, som innebär att Elitserien stängs, går det att verka i en lite mindre panikartad miljö. Sportsligt är man kvalificerade och jag har imponerats av Västerviksförarna under säsongen. Man har en av de mest karismatiska ledare jag stött på i idrottssammanhang. Morgan Andersson är en superstjärna som ska vara på högsta nationella nivån.
Ta ert ansvar, Västervik Speedway. För idrotten, för fansen, för funktionärerna och för förarna som i slutändan är de som kastar sig in i kurvorna i rasande fart. Och de gör det för att vinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!