Läge för Filip att skrälla i SM-finalen

Förra året skrällde Jacob Thorssell i SM-finalen och blev svensk mästare. Är det Filip Hjelmlands tur i år? "Klart att man alltid siktar högt", säger Mariannelundskillen.

Filip Hjelmland är i bra form inför SM-finalen i Målilla.

Filip Hjelmland är i bra form inför SM-finalen i Målilla.

Foto: Arkiv

Speedway2020-07-22 19:00

SM-finalen i speedway känns mer oviss än på många år. Det har dels sin givna förklaring i att "stjärnorna" Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck och Peter Ljung inte kommer att köra. 

Det öppnar upp för andra. 

– Det är jättesynd att Lindgren, Lindbäck och Ljung inte är med. De är bäst i Sverige. Men det ska bli roligt ändå och på förhand känns det väldigt jämnt. Det känns spännande, säger Filip Hjelmland. 

Han är förstaårssenior i år, men är ändå inte grön när det handlar om SM-finaler. 

– Det här blir min tredje final i seniorsammanhang. Förra året tog jag JSM-silver och har också ett brons sedan tidigare. Min bästa placering i senior-SM är en åttondeplats från förra säsongen. Då var jag bara någon poäng från att nå sista-chansen-heatet. 

Han kommer till torsdagens final med gott självförtroende. 

– Jag körde bra både i Lagcupen i Vetlanda och i SM-kvalet i Avesta. På något sätt känns det som att uppehållet har varit positivt för mig. Jag har lyckats bygga upp och stärka mig fysiskt. Jag känner också att jag mognat och är mer säker på hur jag vill ha det med inställningarna på cyklarna. 

I sina två hittills körda tävlingar har Hjelmland bara tappat några ströpoäng. I kvalet, som han vann, var han nöjd med det mesta:

– Jag hade bra starter och kände också att jag hade farten i mig. 

Vad har du för mål i SM-finalen?

– Jag vill förbättra mig från förra året. Att nå pallen vore fantastiskt. 

22-åringen säger att nyckeln för honom att nå ett bra resultat ligger i att han håller sig till sin plan. I praktiken innebär det att han bygger och förlitar sig på sina vanliga rutiner, att han går in i sin bubbla och gör samma saker som han brukar. 

Hur blir det att köra utan publik?

– Publiken gör alltid det lilla extra. Man vill gärna bjuda på en show för deras skull. Det är synd att det inte tillåts publik, men det finns restriktioner som vi måste förhålla oss till. Det ska ändå bli roligt att köra. Jag känner mig fräsch och laddad. 

Hur trivs du på banan i Målilla?

– Det är en fin och välgjord bana, som ger många möjligheter. Den bjuder in till bra speedway. 

Utöver Filip Hjelmland har Vetlanda två förare till start i SM-finalen: Alexander Woentin och Viktor Palovaara. De skulle egentligen haft sällskap av Peter Ljung, men så blir det inte. Det blir kanske någon annan förare från klubben som stjäl rubrikerna...

Du kan följa SM-finalen torsdag kväll via vår liverapportering på sajten: www.vimmerbytidning.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!