Teurnberg hyllar jämnheten i laget: "Alla bidrar"

Dackarna har kopplat ett litet men ändå stadigt grepp om SM-guldet. De fick med sig fyra poängs försprång från tisdagskvällens möte med Västervik på bortaplan. Mycket tack vare en gedigen laginsats. "Alla förare är med och bidrar och det är jämnheten i laget som vi vinner på", sa Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Dackarnas Andzejs Lebedevs under tisdagens första SM-final i speedway mellan Västervik Speedway och Dackarna Målilla på Hejla Arena.

Dackarnas Andzejs Lebedevs under tisdagens första SM-final i speedway mellan Västervik Speedway och Dackarna Målilla på Hejla Arena.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Speedway2023-09-19 22:38

5 955 åskådare hade tagit sig till Hejla Arena för att bevittna den första SM-finalen. Efter ett inledande 3–3-heat hettade det till rejält i andra. Reservförarna bjöd på en dramatisk kamp där Anton Karlsson och Filip Hjelmland gav allt i striden om tredjeplatsen och den sista poängen. Det slutade med att Västerviks Anton Karlsson hamnade i staketet, men tilldömdes poängen då Dackarnas Hjelmland blev utesluten.

– Det var lite ge och ta mellan oss mest hela vägen. Sedan kom jag med högre fart in mot sista sväng och jag tycker att Anton sökte den kontakten, men jag får acceptera den bedömningen, sa Filip Hjelmland som ändå tog motgången på rätt vis.

undefined
Dackarnas Filip Hjelmland hade en hård batalj mot Västerviks Anton Karlsson

I heat fyra kom han nämligen ut med en väldans fart och hakade på sena nyförvärvet Leon Madsen till en "femetta" för Dackarna. Det innebar ledning 14–10 för gästerna.

– Jag tog den motgången som tändvätska och fick till ett riktigt bra heat, sa Hjelmland som knep ytterligare en tvåpoängare med mersmak i sitt tredje heat där han höll på att utmana Fredrik Lindgren.

I sjätte heatet gick Dackarna ifrån till 21–15 och den marginalen höll sig till nionde heatet. Då kontrade Västervik med en "femetta". 

I tolfte heatet kom ytterligare en fullträff för hemmalaget som därmed gick förbi och tog ledningen med 37–35.

– Vi hade inte marginalerna med oss där. Brady Kurtz gjorde en väldigt bra start, men gled ut oturligt så att Västerviks förare kunde passera, sa Mikael Teurnberg som ändå fick se sitt lag resa sig igen.

undefined
Mikael Teurnberg och Ricky Klings Dackarna har skaffat sig ett bra utgångsläge med fyra poängs ledning mot Västervik inför returen i Målilla.

Inför nomineringsheaten var det utjämnat till 39–39 och avslutningen som Dackarna svarade för kan visa sig bli guld värd.

Bokstavligt talat.

– Leon Madsen gick in och dominerade i sitt och insatsen som Andzejs Lebedevs gör i sista är brutal. Han laddade verkligen stenhårt och såg till att vi fick med oss fyra poäng att gå på.

Hur nöjd är du med det utgångsläget?

– Jag leder hellre än ligger under, men det är bara halvtid. Mycket jobb återstår i Målilla och fyra poäng kan vara borta på ett heat. Det är viktigt att vi får en bra start i Målilla. Då kommer vi bli giftiga.

Dackarnas seger i Västervik innebar att de spräckte en 22 matcher lång svit med segrar på hemmabanan för Västervikslaget.

Vad var nyckeln till att ni lyckades med det?

– Att vi var så bra med från start i heaten var väldigt viktigt. Många säger att Västerviks bana bjuder in till många omkörningar, men jag håller inte med om det. I regel har du första och andra kurvan på dig att göra något. Annars får du det svårt, säger Teurnberg som också hyllade jämnheten som laget visade under kvällen.

– Alla förare i laget är med och bidrar. Ingen faller igenom. Det är väldigt mycket värt. 

Nu väntar en lång vecka för Teurnberg och Dackarna tills det är dags för returen i Målilla.

– Helst skulle jag ha kört returen direkt dagen efter som man gjorde ett tag. Nu blir det en nervös väntan över helgen då många av förarna i laget är iväg och kör på annat håll. Sedan kommer det bli mycket annat jobb inför finalen. Jag har redan märkt ett stort intresse och med det här resultatet i ryggen borde det locka mycket folk till arenan i Målilla. 

Västervik–Dackarna 43–47

Västervik: Fredrik Lindgren 12, Jacob Thorssell 11, Mads Hansen 9, Bartosz Smektala 8, Gleb Chugunov, 2, Anton Karlsson 1.
Dackarna: Andzejs Lebedevs 11, Leon Madsen 9, Rasmus Jensen 9, Daniel Bewley 9, Filip Hjelmland 4, Brady Kurtz 3, Ludvig Lindgren 2.

Publik: 5 955

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!