Andersson skickar tillbaka favoritskapet: "Bara titta i listorna"

Ikväll smäller det på Hejla Arena när första semifinalmötet mellan Västervik och Dackarna ska genomföras. Morgan Andersson, lagledare i Västervik Speedway, köper inte in sig på Mikael Teurnbergs uttalande om att Västervik skulle vara "skyhöga favoriter". "Vi måste snudda vid årsbästa", säger han inför det heta rivalmötet.

Robert Lambert blir en nyckelförare för Västervik i semifinalmötet med Dackarna.

Robert Lambert blir en nyckelförare för Västervik i semifinalmötet med Dackarna.

Foto: Jonas Svensson

Speedway2024-09-03 11:05

Under måndagen höll Västerviks lagledare i en träning med trion Anton Karlsson, Mads Hansen och Jacob Thorssell. Men det mesta av arbetet inför semifinalen, som sträcker sig över två veckor, två matcher och 30 heat, är gjort.

– Speedway är ju inte som ishockey eller fotboll där man lever med varandra 24/7 utan man får ta den tid man får tillsammans och hoppas att man når fram med budskapet. Vi har ett förarmöte på matchdagen där vi går igenom det sista men till sist handlar det om dagsform och att man har marginalerna med sig, säger Andersson inför det ovissa dubbelmötet.

Redan i samband med att det stod klart att Västervik blev tvåa i serien gick man ut med att man bestämt sig för att köra den första semifinalen hemma på Hejla Arena.

– Det är många aspekter att ta hänsyn till vid ett sånt beslut; dels har några av förarna fått vara med i diskussionen, dels blir det annars ett väldigt långt glapp mellan hemmamatcherna och dels gillar jag att ha ett resultat med mig att köra på.

Andersson är noga med att poängtera att semifinalen endast når halvvägs under tisdagen.

– Vi hoppas såklart att vi får till det och det vore skönt om vi kunde börja med en seger.

Hur står sig då lagen mot varandra? Västervik vann båda mötena i grundserien och slutade högre upp i tabellen. Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg var inte sen med att lägga över pressen på sin rival.

– Sett till hur Västervik har presterat under hela säsongen ska de vara skyhöga favoriter mot oss. Sedan är det en annan sak när det kommer till slutspel. Det är små marginaler som avgör då. Dina förare behöver ha en bra dag och hålla sig ifrån skador. Striden om guldet känns på det viset öppen. Lejonen och Västervik har dominerat, men jag tycker att Indianerna kommer mer och mer också, sa Teurnberg.

Andersson håller inte med sin rutinerade kombattant.

– Nja, det är bara gå in och läsa snittlistorna och titta hur en sån som Rasmus Jensen kört i Polen, eller hur Ryan Douglas har presterat. Vi vet vad vi måste göra för att gå vidare och vi måste upp och snudda vid årsbästa.

Tidigare under säsongen har förartillgängligheten diskuterats. När slutspelet går in i semifinalrundan ser de fyra kvarvarande lagen ut att kunna mönstra starkast möjliga lag, bortsett från tidigare långtidsskador likt Västerviks Tai Woffinden.

– Roligt att alla lag kan komma med fulla lag, det bäddar för bra racing, säger Andersson, och fortsätter:

– Vi hoppas kunna bjuda på en bra match, vi har fortsatt haft lite problem med banan den senaste tiden, trots att vi har vunnit, men vi hoppas ha åtgärdat det nu.

I den viktiga matchen mot länsrivalen Dackarna tror Andersson på storpublik.

– Vi behöver publikens stöd, säger han bestämt.

Får ni dit över 5000?

– Ja, det blir över 5000.

Liverapport

Sporten är på plats på Hejla Arena på tisdagskvällen och rapporterar direkt från den första semifinalen. Första heatet släpps iväg klockan 19:00 och vår rapportering startar cirka 18:45.

Returmötet lagen emellan körs i Målilla nästa tisdag, den 10 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!