Lagledarens stora drivkraft: "Suktar efter ett guld"

Det blev ett välkänt namn som Dackarna presenterade i lagledarrollen. 53-årige Mikael Teurnberg tar över laget och vill leda dem till ett efterlängtat SM-guld. "Det är klart att det är en stor drivkraft", säger Teurnberg.

Speedway-profilen Mikael Teurnberg ser fram emot sitt nya uppdrag. "Dackarna var min favoritklubb när jag var liten".

Speedway-profilen Mikael Teurnberg ser fram emot sitt nya uppdrag. "Dackarna var min favoritklubb när jag var liten".

Foto: Haris Dreco

Speedway2020-10-27 19:30

Mikael Teurnberg är en stor profil inom speedwayen i Sverige och har levt med sporten under i stort sett hela sitt liv. Förutom en gedigen förarkarriär så har han även erfarenhet av att vara lagledare. 53-åringen ledde Rospiggarna från Hallstavik från 2010 till 2018 och tog även ett SM-guld med klubben år 2016. 

Efter ett uppehåll från rollen som lagledare är han nu tillbaka. När Dackarna kallade till presskonferens på Skrotfrag Arena under tisdagen var det Mikael Teurnberg som klev in i rummet när den nya lagledaren presenterades.

– Jag har saknat en del av att vara lagledare men samtidigt har det varit bra att komma ifrån det lite. Man var ganska trött efter åren i Rospiggarna och hade svårt att motivera sig själv mot slutet, förklarar Teurnberg, som är från Hallstavik. 

Han fortsätter:

– Det känns som att komma hem nu. Jag har tillbringat mycket tid i Målilla eftersom jag har rötter här och Dackarna var min favoritklubb när jag var liten. Klubben har en speciell plats i mitt hjärta.

För Målillaklubben var det här sannerligen ett drömnamn att få in. Planen är att ge Teurnberg flera roller inom klubben. Han kommer även att ingå i Dackarnas marknadsgrupp och ha ansvar för Grand Prix-tävlingen i Målilla. Samtidigt kommer han att ha kvar en del säljuppdrag på ESS (Elit Speedway Sverige) och sin tjänst på tv-kanalen Viasat. 

– Vi är jättenöjda med den här lösningen. Vi kunde inte fått någon bättre till GP:t och för klubben är det här kanon, menar klubbens ordförande Tomas Karlsson. 

Kontraktet med Teurnberg är tänkt att sträcka sig över två år.

– Allt är väldigt osäkert men vi räknar med två år. Det kan sägas upp ömsesidigt eftersom det gäller att han trivs när han väl flyttar ner hit, säger Karlsson. 

Nästa år väntar förmodligen ännu en "coronasäsong", där mycket fortfarande är ovisst. Men att Dackarna vill ta det där efterlängtade SM-guldet – som man senast vann 2007 – är tydligt, både från klubbens och från den nye lagledarens sida.

– Det finns ett driv i klubben och jag vet att Dackarna suktar efter ett guld. Det är klart att det är en stor drivkraft, även om det inte är så lätt. Jag tycker ändå att pusselbitarna finns, men det gäller att lägga dem rätt, menar Teurnberg, som även hade intresse från andra håll:

– Några klubbar har hört av sig men det är inget som varit aktuellt.

Hur ser du på den kommande säsongen när det kommer till de utländska stjärnförarna och deras medverkan i elitserien?

– Det blir nog tufft. Jag tror att nivån kommer att ligga där nånstans där vi var senast med tanke på all osäkerhet, det är jag säker på. Det har varit en tuff säsong och klubbarna har gjort ett fantastiskt jobb. 

Ett annat glädjebesked för alla Dackefans är också att den regerande SM-mästaren Jacob Thorssell är klar för en fortsättning i klubben. 

– Han var vår bästa förare den senaste säsongen, så det känns otroligt skönt, konstaterar Tomas Karlsson, innan Teurnberg fyller i:

– En jätteviktig kugge. Han är en bra kille både på och utanför banan och har stora kvaliteter som förare. Jag känner honom sedan min tid i Rospiggarna och värvade honom 2016. Han är en av Sveriges främsta förare.

Om samarbetet mellan Teurnberg och Thorssell fungerar lika bra som 2016 så kan det bli en rolig säsong för Dackarna. 

Dackarna kan även jubla åt att Jacob Thorssell fortsätter köra för klubben.
Dackarna kan även jubla åt att Jacob Thorssell fortsätter köra för klubben.
Karta: Skrotfrag Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!