Lindgren på jakt efter andra SM-guldet

Fredrik Lindgren är storfavorit till att ta hem guldet i tisdagens individuella SM-final i Målilla. Men startfältet är tufft, och fullt med förare som lär vara sugna på att bryta Västerviksstjärnans planer. "Det är inte bara ställa ut cykeln och vinna" säger Fredrik Lindgren.

Fredrik Lindgren

Fredrik Lindgren

Foto: Filip Gustafsson

Speedway2021-07-13 15:00

2018 tog Västerviks svenske stjärna, Fredrik Lindgren, det efterlängtade individuella SM-guldet i speedway. Dessförinnan hade Örebrosonen fyra silver och två brons på meritlistan. Sedan dess har Lindgren inte ställt upp i någon SM-final – och Dackarnas Jacob Thorsell har lyckats ta två raka guld.

Men nu är svensk speedways allra största stjärna tillbaka – på jakt efter karriärens andra guld.

– Mitt mål är att vinna, annars skulle jag inte åka dit, resonerade Fredrik Lindgren i en tv-intervju med Sporten förra veckan.

Men Lindgren lär få konkurrens om det där SM-guldet. I startlistan finns otroligt många formstarka förare. Bland annat Smedernas Pontus Aspgren, som ligger på en tredjeplats i Bauhausligans snitt-tabell med imponerande 2,484 i snitt. I startlistan finns också regerade mästaren Jacob Thorsell, GP-föraren Oliver Berntzon och rutinerade Peter Ljung.

– Det är inte bara ställa ut cykeln och vinna. Jag måste göra en väldigt bra prestation för att lyckas. Men målsättningen är att vinna säger, Fredrik Lindgren.

Morgan Andersson, som både är lagledare i Västervik och Sveriges förbundskapten, kommer givetvis att vara på plats under tisdagen.

– Fredrik har inte varit med på två år och satsar givetvis på att ta tillbaka titeln, säger han.

Vad tror du om Fredriks chanser?

– De ska vara bra. Han har ett bra startnummer och har han bara bra starter så ska han kunna vara med och röra om i ett finalheat.

Ingen Västerviksförare har tidigare vunnit den individuella SM-finalen på seniorsidan. Den som senast körde in en medalj var Peter Ljung som 2018 då han tog brons. 

Skulle det betyda något för klubben om Lindgren lyckas ta guldet?

– Visst skulle det betyda något. Det vore roligt med en svensk mästare i föreningen givetvis. 

Även om Fredrik Lindgren går in i finalen som storfavorit finns en rad duktiga förare som gärna skulle sätta käppar i hjulet för Västerviksstjärnan. Och förbundskapten Morgan Andersson har givetvis koll på förhandsfavoriterna.

– Jacob Thorsell är tvåfaldig världsmästare och kör på hemmaplan. Pontus Aspgren har kanonform just nu och det är Oliver Berntzons gamla hemmaoval, så han vill säkert röra om i grytan lite. Sedan är det Kim Nilsson där också.

Morgan Andersson
Morgan Andersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!