Mångsysslaren Micke om att leda Dackerivalen: "Sugen"

Pang på rödbetan. Mikael Karlsson är tillbaka i hetluften. Frågan är bara hur han ska hinna med allt? "Jag får sortera, säger den nye Vetlandalagledaren i speedway och skrattar".

Säsongen 2021 är Mikael Karlsson tillbaka i Vetlanda Speedway som lagledare.

Säsongen 2021 är Mikael Karlsson tillbaka i Vetlanda Speedway som lagledare.

Foto: Karl Edgren

Speedway2021-02-04 12:00

För det är ju så, för er som inte vet. Mikael Karlsson är föreningsmänniskan personifierad. 

Han behöver egentligen inte säga det, men gör det ändå:

– Jag brinner för det lokala föreningslivet. 

I tisdags kväll blev det alltså klart att den mångårige lagledaren i Dackarna tackade ja till uppdraget i Vetlanda. 

Var det ett enkelt beslut, eller fanns det mycket att fundera över?

– Det gick snabbt. Efter att jag fått sluta två år i rad, först i Dackarna och sen i Vetlanda, var jag ganska trött på speedway och kände mig nöjd som det var. Jag ville bara ladda batterierna. 2019 hade jag inget lag alls, men förra året blev jag förbundskapten för U21-landslaget och ska vara det även i år. Nu känner jag att suget är tillbaka och det var ett ganska enkelt beslut. 

För en tid sedan gick klubben ut med att Mikael Wirebrand inte ska leda Vetlanda i Bauhausligan. Klubben drar i handbromsen ekonomiskt. 

– Jag kom in i bilden efter att de sagt upp Micke, klargör Mikael Karlsson och tillägger att hans nya uppdrag i Vetlanda är av den "mindre" sorten. 

Och med det menas...?

– Att jag ska vara behjälplig under deras nystart och "bara" ha hand om laget i Bauhausligan. Jag kommer inte att ha någon sportchefsroll, utan det är ren lagledare som gäller. 

Han får därmed fira tioårs-jubileum som lagledare i högstaligan 2021 efter åtta år i Dackarna och ett sedan tidigare i just Vetlanda. 

Vad hände när du fick sluta där?

– Det var besparingsåtgärder. De skulle bara ha en lagledare och då var det ganska solklart att de valde Micke Wirebrand. 

Kommer ekonomin ha någon påverkan på truppen?

– Nej, jag tycker att vi har en jätteintressant trupp, med en bra blandning av duktiga svenska förare och några bra utländska, säger Karlsson och nämner den svenska kvartetten Peter Ljung, Victor Palowaara, Filip Hjelmland och Alexander Woentin. 

Här finns också ett framtidsnamn i Lucas Woentin. 

– En mycket spännande förare, som haft framgångar på ungdomsnivå. Nu tar han klivet upp på stor cykel och det ska bli intressant att följa honom. 

I Vetlandatruppen hittar vi också förstås världsmästaren Bartosz Zmarzlik, Szymon Wozniak, Dominik Kubera och lovande dansken Andreas Lyager. 

Vad händer närmast för din del?

– Det är så pass färskt att jag inte hunnit med så mycket än, men först handlar det om att kontakta förarna och kolla hur de mår och vad deras planer är. Sedan får jag titta på matchschemat och få koll på det. 

Att vara lagledare i Vetlanda är synonymt med att ha en hög kravbild. Hur ser du på det?

– Det är bara inspirerande. Det är roligt med press och jag känner klubben väl och smälter in bra i gruppen. 

Vilket lag ser du på förhand som största favoriten?

– Oj, det är svårt att säga. Det är många. Jag tror att alla småländska lag ligger bra till, sen har vi Indianerna som också har ett starkt lag. 

Så har vi det här med föreningslivet. Vi har såklart berört det nya speedwayuppdraget och att han även kommer att fortsätta som förbundskapten för U21-landslaget. Det finns mer än så...

– Ja, haha. Förra året var jag kommentator i Bauhausligan i veckorna och också på helgerna med Eurosport i EM. Det förstnämnda faller bort nu av naturliga skäl, men jag hoppas kunna fortsätta på helgerna om det nu löser sig med TV-avtal. 

Utöver det här är Mikael Karlsson även ordförande i huvudsektionen i Målilla GoIF och hårt engagerad inte minst i klubbens herrlag i fotboll. 

– Där kommer jag fortsätta vara engagerad då det ligger både mig och resten av familjen så varmt om hjärtat. Det vill jag inte släppa. Men visst, på något sätt måste jag sortera mina uppdrag. Det är viktigt att hitta rätt balans. Därför är det skönt att ha en sån fantastisk familj som stöttar mig i det här. 

Och just det... I sin profession är han vägledare på gymnasiet i Hultsfred och för tillfället även biträdande rektor.

Mikael Karlsson är även ordförande i huvudsektionen i Målilla GoIF.
Mikael Karlsson är även ordförande i huvudsektionen i Målilla GoIF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!