Mästare Thorssell fick fira guld igen

SM-guld igen. Succé igen. Jacob Thorssell sken som en sol efter sitt andra raka SM-guld: "Allting flöt på jäkligt bra", säger han.

Jacob Thorssell firar guldet tillsammans med bronsmedaljören Pontus Aspgren och silvermedaljören Oliver Berntzon.

Jacob Thorssell firar guldet tillsammans med bronsmedaljören Pontus Aspgren och silvermedaljören Oliver Berntzon.

Foto: Filip Gustafsson

Speedway2020-07-23 22:19

Han vann i Hallstavik 2019. Han vann i Målilla 2020. Att fjolårsmästaren stod som slutsegrare på hemmabanan var inte någon högoddsare. Jacob Thorssell var en av huvudfavoriterna inför den på förhand ganska ovissa SM-finalen på Skrotfrag Arena. 

Efter en andraplats i sitt första heat, gick han rent i de resterande. 

– Jag var lite nervös innan tävlingen. Jag hade krängt några däck och var orolig att jag skulle åka på punktering. Men det gick bra, säger han medan han får en kram av syrran en stund efter målgången. 

Thorssell var starkast av alla i grundomgången och skrapade ihop 14 poäng av maximala 15. Han fick också förmånen att välja startspår i finalen. 

Hur gick dina tankar?

– Jag snackade med "PK" (Peter Karlsson, dackelagledare) och lyssnade lite med honom om vad jag skulle ha för startspår. Det är alltid bra att ha någon att bolla med. Jag valde innerbanan för att säkra upp om det blev lite strul. Och ja..., det var ett bra val, säger han med ett leende medan flera kommer fram och gratulerar till en ny titel när vi pratar. 

I rådande läge med coronapandemin kördes SM-finalen utan publik i Målilla. Första halvan av finalen blev ganska händelsefattig, med få omkörningar och förhållandevis lite dramatik. Jacob Thorssell tog en av de tre direktplatserna i finalheatet tillsammans med Smedernas Pontus Aspgren och Lejonens Mathias Thörnblom. Det var också den trion som imponerade mest i grundomgångens 20 heat, jämte Kim Nilsson. Efter en nolla i sitt första heat, tog han fyra raka trepoängare. 

– Synd bara att jag inte fick till det i sista-chansen-heatet, sa Nilsson efteråt. 

Det fick däremot Oliver Berntzon. Dackeföraren vann "semin" och tog den sista platsen i finalheatet. 

Där var återigen Thorssell starkast. Berntzon såg till att de blev dubbelt Dackarna i topp, där Pontus Aspgren fixade sin första SM-medalj genom sitt brons. 

Aspgren: 

– Skönt att få med sig en medalj. Det har jag väntat på. 

Guldet var han aldrig nära. Det var vikt åt fjolårsmästaren Jacob Thorssell. 

Vad tänkte du under finalheatet?

– Att jag skulle hålla innerspåret. 

Vad var nyckeln till segern?

– Jag hade bra starter rakt igenom. Det känns skitkul att vinna igen. 

Hur ska du fira guldet?

– Det blir ganska lugnt, men jag måste hem och tvätta (skratt). Det är ny ligamatch i Polen i helgen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!