Nu ska allt avgöras, Dackarna – ska mästarna lyckas vända?

Sista matchen med gänget i år eller fortsatt kamp om SM-medaljerna? Det är vad som väntar Dackarna på tisdag, antingen eller. "Vi hoppas få ut allt vi har och formen på flera förare är jättebra", säger lagledaren Mikael Teurnberg.

Foto: Jens Lidesjö, Magnus Strömsten

Speedway2024-08-25 21:06

Med bra form syftar han bland annat på helgens EM-tävling som Andzejs Lebedevs vann, där Rasmus Jensen var trea och Timo Lahti kom femma. Med det där med att visa fin form i internationella tävlingar och sedan överföra det till Bauhausligan är inte samma sak. Det såg vi inte minst förra veckan då både Lebedevs och Daniel Bewley körde bra i GP för att sedan mer eller mindre floppa mot Smederna. 

Nu väntar en rafflande kvartsfinalretur i Målilla. 

Och ni säkert vad som hände i Eskilstuna. 

– Vårt sista heat räddade upp allting. Femettan (Kurtz/Jensen) vi tog då var otroligt viktigt. Annars hade det nästan varit nattsvart och ett jättesvårt utgångsläge. Nu känns det öppet, trots att vi är i underläge med åtta poäng, säger Teurnberg. 

Första kvartsfinalmötet var annars en aning märkligt där det var helt jämnt, 30–30 i paus, men där sedan Smederna ryckte kraftigt. 

undefined
Vändning mot Smederna och fortsatt medaljjakt i sikte, Rasmus? Jo, garanterat att Dackekaptenen är ute efter det.

Det har snackats en del om att banan förändrades efter hyvlingen i pausen mellan det tionde och elfte heatet – och att det hade en stor betydelse för utgången. Hur ser du på det?

– Det gick tyngre, så var det och vi blev kanske lite tagna på sängen att banan ändrade karaktär. Men så är det och nu är det historia. Vi ser bara framåt mot den här matchen. Och jag vet av erfarenhet att allt kan hända. Förutsättningarna kan ändras blixtsnabbt. 

undefined
Vad hände? Ja, Andzejs Lebedevs stod inte att känna igen i det första kvartsfinalmötet. Nu väntar returen och då krävs det andra takter av letten för att Dackarna ska lyckas vända underläget.

Vad blir viktigast för er i jakten på att vända på steken och vinna totalt?

– Starten blir enormt viktig, särskilt de fyra första heaten. Kan vi få med oss ett övertag där så...ja, det vore väldigt bra. Dessutom vet vi att vi är starka hemma. Det är bara Västervik och Lejonen som vunnit mot oss i Målilla. I de andra matcherna har vi vunnit klart.

Hemma mot Smederna 16 juli var en sån match. Då vann Dackarna med förkrossande 57–33 och då hade Eskilstunalaget nästan exakt samma manskap som de hade förra veckan. Enda skillnaden nu var att Rohan Tungate körde istället för Patryk Wojdylo.

– Jag minns att vi vann klart då, men nu är det ny match och Smederna har ett starkt lag. Michael Jepsen Jensen är i väldigt fin form och har fått ett lyft i karriären sen han fick köra i högstaligan i Polen. De har också ett av ligans bästa reservpar i Philip Hellström-Bängs och Joel Andersson. 

undefined
Får vi se en vändning av Dackarna mot Smederna?

Teurnberg berättar att han satsar på samma startsjua som i den första kvartsfinalen. Han hoppas och tror att två av hans stjärnförare, Lebedevs och Bewley, ska leverera på ett helt annat än vad som var fallet senast. 

– Sån är idrotten och de här två underpresterade. Bewley har haft det tufft i Sverige i år, men han verkar vara på gång. Vi hoppas verkligen att det stämmer bra på tisdag. Det är två väldigt viktiga förare för oss. 

Tar man en närmare titt på Daniel Bewleys siffror så är han blott på 32:a plats på snittlistan för Bauhausligan. Hans 1,561 på åtta matcher och 41 heat är en bra bit efter Dackarnas bästa förare som är Brady Kurtz (1,961), Rasmus Jensen (1,897) och Andzejs Lebedevs (1.862).

Delar man upp statistiken för engelsmannen så har han presterat betydligt bättre på hemmabana. 42 poäng på 24 heat ger ett snitt på 1,75 jämfört med 22 poäng på 17 heat på bortabana som bara ger ett snitt på 1,29. 

Därför finns det fog för att tro på en bättre insats nu.

Dackarnas lag: 1) Brady Kurtz, 2) Timo Lahti, 3) Rasmus Jensen, 4) Daniel Bewley, 5) Andzejs Lebedevs, 6) Tomas Jonasson, 7) Ryan Douglas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!