Ny skadesmäll inför nyckelmatchen – "Visat hysterisk form"

Dackarnas säsongsinledning har störts av skador på flera förare. Senast i raden att drabbas är Andzejs Lebedevs. "Det är en jäkligt jobbigt situation. Lebedevs har visat hysterisk form i år och det blir ett stort avbräck att möta Lejonen utan honom", säger Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg inför tisdagens match.

Andzejs Lebedevs kraschade i en ligamatch i Polen på söndagen och drog på sig en skada.

Andzejs Lebedevs kraschade i en ligamatch i Polen på söndagen och drog på sig en skada.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-06-17 10:48

Skadeläget har varit påfrestande för de regerande mästarna de senaste veckorna. Just när det såg ut att ljusna kommer ett nytt dråpslag. Den lettiske nyckelföraren Andzejs Lebedevs skadades i en krasch under en ligamatch i Polen på söndagen.

Lebedevs var i ledningen i ett heat då konkurrenten Oskar Fajfer körde in i honom bakifrån. Letten föll i marken handlöst och kanade in i luftstaketet. Efteråt kom rapporter om att han ska ha brutit tre revben.

– Det var en brutal överkörning som han råkade ut för. Jag pratade med Andzejs sent på söndagskvällen när han var på sjukhuset. Han bekräftade att tre revben är brutna. Han skulle bli kvar för observation och hade väldigt ont, säger Mikael Teurnberg.

undefined
Andzejs Lebedevs, Dackarna

Därmed är det väldigt långsökt att Lebedevs kan medverka i Dackarnas viktiga match hemma mot Lejonen på tisdag.

Lebedevs har annars visat strålande form hela säsongen. Han har varit Dackarnas bästa förare i serien så här långt. Så sent som i lördags tog han sig till semifinal i GP-tävlingen i Målilla. Veckan innan vann han den första deltävlingen i EM-serien.

– Han har gjort allt rätt den här säsongen och är den ende av våra förare som kört in över två poäng per match i snitt i serien. Det är ett riktigt tungt avbräck att vi måste klara oss utan honom.Särskilt med tanke på att vi ska möta just Lejonen hemma på tisdag och borta kommande vecka. Dessutom väntar ett dubbelmöte med derbyrivalen Västervik veckan därpå.

Lagledaren Mikael Teurnberg har tidigare varit tydlig med att han helst inte vill använda möjligheten till Riders Replacement för skadade förare. En möjlighet att undvika det skulle kunna vara att ta in Brady Kurtz som ersättare till tisdagens match.

– Kurtz försökte köra en match i Polen i lördags, men kunde inte fullfölja den. Han behöver mer tid och är inget alternativ till matchen på tisdag. Jag har inte bestämt mig helt än, men det finns nog inget annat alternativ än att köra Riders Replacement mot Lejonen.

Vad innebär det för era möjligheter?

– Att möta ett obesegrat Lejonen med en man kort är en snudd på omöjlig uppgift. Alla förare måste prestera på topp. Man har inte råd med att någon faller ur ramen.

undefined
Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.

Hur orolig är du över säsongens som helhet?

– Det är klart att det finns en risk att det här kan bli en riktig skitsäsong. Jag har inte byggt ett lag med massor av alternativ på bänken. Vi har ett väldigt starkt lag när alla är hela och friska, men det är egentligen bara i premiären som jag har kunnat köra med bästa laget. Nu får målet vara att ta oss till slutspel på något vis, men fortsätter det strula med skador kan det bli tufft nog.

Ett litet hopp för Dackarna är att nyförvärvet Tomas Jonasson är redo för debut. Kan han bidra med poäng från reservplats tillsammans med Filip Hjelmland vore det mycket värt för Dackarna.

– Det ska bli intressant att se Tomas. Han har hög kapacitet, men jag vill inte sätta för stor press på honom i första matchen.

Lagen

Dackarna: 1) Andzejs Lebedevs, 2) Timo Lahti, 3) Rasmus Jensen, 4) Ryan Douglas, 5) Daniel Bewley, 6) Filip Hjelmland, 7) Tomas Jonasson.

Lejonen: 1) Bartosz Zmarzlik, 2) Oliver Berntzon, 3) Jaimon Lidsey, 4) Dominik Kubera, 5) Kacper Woryna, 6) Sammy Van Dyck, 7) Casper Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!