Sverige vill behålla finalsviten intakt

Sverige tillhör inte favoriterna när lag-VM är tillbaka med femmannalag för första gången sedan 2017. Dackarna har ingen förare i det svenska laget. Däremot kör Daniel Bewley och Rasmus Jensen för sina landslag.

Lag-VM stundar för Fredrik Lindgren och Morgan Andersson i polska Wroclaw.

Lag-VM stundar för Fredrik Lindgren och Morgan Andersson i polska Wroclaw.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2023-07-24 17:00

Sedan 2018 har lag-VM avgjorts med tre förare i respektive lag. I år är det åter dags med femmannalag. Tanken är att var tredje år ska det köras med femmannalag och de övriga åren med tremannalag. 

– Jag vill ha både par-VM och lag-VM. Det är roligt att lag-VM är tillbaka, säger Morgan Andersson, som förutom att vara lagledare i Västervik Speedway dessutom är svensk förbundskapten. 

Lag-VM avgörs i polska Wroclaw där semifinalerna avgörs under tisdag och onsdag. På fredag genomförs race off innan finalen väntar på lördag. 

Sverige deltar i den första semifinalen där Storbritannien, Tyskland och Tjeckien svarar för motståndet. Vinnaren går direkt vidare till finalen medan tvåan och trea går vidare till race off. Vinnaren av race off blir kvalificerat till finalen. 

– På pappret är Storbritannien det tuffaste motståndet i semifinalen. Vi har inte missat en final sedan jag blev förbundskapten. Det vore bra om vi kan gå direkt till finalen eftersom Australien eller Danmark väntar i race off. Det är två starka lag på pappret, berättar Morgan Andersson. 

I egenskap av värdnationen så är Polen är direktkvalificerat till finalen och får hållas som favoriter till att vinna lag-VM. I den andra semifinalen deltar Australien, Danmark, Finland och Frankrike. 

undefined
Jacob Thorssell ingår i det svenska laget.

I den trupp som svenske förbundskaptenen har tagit ut ingår två förare från Västervik Speedway. Det är Fredrik Lindgren och Jacob Thorssell. Övriga uttagna förare är Antonio Lindbäck, Rospiggarna, Oliver Berntzon, Lejonen, och Kim Nilsson, Rospiggarna. Kvartetten Lindgren, Thorssell, Lindbäck och Berntzon har fyra schemalagda heat vardera. Kim Nilsson har inga schemalagda heat, utan han kan plockas in när som helst under tävlingens gång. 

–Jag är inte främmande för att låta den femte förare få heat om det visar sig att han kör bättre på träningen, säger Morgan Andersson.

Sedan Morgan tog över som förbundskapten 2015 har inte Sverige missat en final i lag-VM med VM-guldet 2015 i dansks Vojens som höjdpunkten. Förra året blev det en VM-brons. 

Dackarna har två förare representerade i semifinalerna. Daniel Bewley tar plats i Storbritanniens lag. Desstuom kör Rasmus Jensen för Danmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!