Ordförande hävdar att premiären skjuts upp: "Felaktigt"

Piraternas ordförande Thomas Wahlström hävdar att Bauhaus-ligan inte kommer att starta i maj som planerat och att premiären är uppskjuten till juni. Det stämmer inte, enligt Dackarnas ordförande Tomas Karlsson. "Nej, det finns inget beslut taget", säger "TK".

Premiären i Bauhaus-ligan skjuts inte upp, enligt Dackarnas ordförande Tomas Karlsson (i mitten) och ESS vice ordförande Mikael Holmstrand (längst ned).

Premiären i Bauhaus-ligan skjuts inte upp, enligt Dackarnas ordförande Tomas Karlsson (i mitten) och ESS vice ordförande Mikael Holmstrand (längst ned).

Foto: Vimmerby Tidning/MVT/Corren

Speedway2021-03-24 14:39

Det var i en intervju med Motala Vadstena Tidning under onsdagen som Piraternas ordförande Thomas Wahlström menade på att speedwaystarten skjuts upp till juni, med anledning av det rådande coronaläget. 

– Det finns olika scenarion och vi vet inte alls var det här tar vägen. Men det är i alla fall uppskjutet till juni nu, säger Thomas Wahlström till MVT. 

Enligt det ursprungliga schemat ska Bauhaus-ligan (elitserien) med de nio lagen starta tisdagen den 4 maj. 

– Vi vet ju ingenting om hur mycket publik som får tas in och om vi får räkna restaurangerna och så vidare. Vad det betyder om det börjas med vaccinationen. Vi måste vänta och se var situationen i samhället tar vägen. Men vad jag sett är det senaste som sagts att försöka starta i början av juni, fortsätter Wahlström.

undefined
Thomas Wahlström, ordförande i Piraterna.

Men Tomas Karlsson, som är ordförande i Dackarna, dementerar uppgifterna.

– Nej, det finns inget beslut taget, så det stämmer inte. Vi inväntar det "stora" beskedet den 11 april för vad som gäller med publik i Allsvenskan i fotboll först och främst, säger Tomas Karlsson och utvecklar:

– Vi tycker inte att man kan ställa in eller skjuta upp förrän vi ser hur det blir med publikfrågan. Tänk om vi får besked att vi kan ta in 50% av publikkapaciteten i maj... Då hade det varit jättekonstigt att skjuta upp premiären till juni.

"TK" ser dock en risk för att premiären eventuellt kan komma att skjutas upp ändå, efter den 11 april.

– Man behöver inte vara Einstein för att se att det finns problem och att läget inte är så bra nu. Det är tragiskt. Men vi har ständiga möten med ligaföreningen (ESS) och har tagit fram olika scenarier. Vi vill dra igång så fort vi bara kan.

Kan det bli en speedwaypremiär med tomma läktare igen? Nej, inte enligt Dackeordföranden.

– Det jag kan säga är att vi inte kommer att köra den 4 maj om vi inte får ta in publik, det går inte. Så nu hoppas vi bara på det bästa.

Thomas Wahlström i Piraterna är inne på samma linje.

– En full serie utan publik blir jättesvårt. Publiken är en stor intäktspost för oss. Vi får hoppas att det släpper, säger han till MVT. 

Dackarna ska enligt schemat ha premiär den 4 maj hemma mot Västervik Speedway.

Även Elitspeedway Sveriges vice ordförande Mikael Holmstrand dementerar uppgifterna om att premiären är uppskjuten.

– Det är direkt felaktigt. Det kommer inte tas något sådant beslut förrän tidigast den 11 april. Det med den enkla anledningen att vi inväntar vad fotbollen får för besked inför den allsvenska premiären. Efter det så kommer ESS föreslå något till förbundet som är de som ytterst bestämmer när vi ska starta, säger Holmstrand till Corren.

– Sen är det klart att det diskuteras olika alternativ och att skjuta på premiären är ett av många scenarion som diskuteras. Men det finns ett styrelsebeslut inom ESS att det inte ska tas något beslut före den 11 april. Allsvenskan kommer bli normgrundande, tror vi, när det gäller publik. Därför vill vi inte ta något beslut innan vi vet vad de får för besked, säger Holmstrand.

Som fortsätter: 

– Vi har ju ändå en månad till på oss där. Skulle vi ställa in redan nu och så får fotbollen besked att de får ta in tio procent av arenakapaciteten så är det ju lite goddag yxskaft på speedwayen. Och det kommer vi inte utsätta oss för.

Premiäromgången

4 maj: Indianerna–Lejonen, Masarna–Smederna, Dackarna–Västervik

6 maj: Vetlanda–Rospiggarna

* Piraterna står över första omgången men möter Vetlanda hemma den 11 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!