Släkten var värst – Målillakillen bidrog och fick ta hem SM-guld

Två poäng in. I riktigt tuff konkurrens. I ett avgörande läge. Snacka om att Målillakillen Sammy van Dyck hade all anledning att känna sig som en av Lejonens guldhjältar efter segern i den avgörande SM-finalen mot Dackarna. "Det är en grym känsla", sa han.

Sammy van Dyck kopplar på ett guldleende efter att ha varit med och bidragit med två sköna poäng för Lejonen i finalen mot Dackarna.

Sammy van Dyck kopplar på ett guldleende efter att ha varit med och bidragit med två sköna poäng för Lejonen i finalen mot Dackarna.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-10-02 07:30

Sammy van Dyck har noterats för 29 poäng på 49 heat för Lejonen den här säsongen. Han kammade noll i den första SM-finalen i Målilla och ingen hade knappast räknat med att 19-åringen skulle vara med och bidra i tisdagens retur i Gislaved.

Men van Dyck skulle tysta de som tvivlat.

Just när Dackarna fått en stark start och utjämnat i matchen efter fyra heat klev han fram. Från innern fick han en pangstart och hakade på klubbkamraten Dominik Kubera till ett 5–1-läge för Lejonen. Med Daniel Bewley hack i häl trodde nog många att det var en tidsfråga innan Dackarnas GP-förare skulle passera. 

Men så blev det inte.

– Jag kände verkligen Bewley flåsa mig i nacken hela vägen, men jag vägrade släppa honom förbi mig. Det var en grym känsla att hålla undan för honom och Ryan Douglas och ge laget den där "femettan" i rätt läge, sa van Dyck som är Målillakille från början, men inte känner några betänkligheter över att besegra just Dackarna i SM-finalen.

– Det känns bara bra. Ett SM-guld är ju drömmen. För min del spelar det ingen roll vilket lag vi slog, säger van Dyck som blev utlånad till Lejonen från just Dackarna inför den här säsongen.

undefined
Sammy van Dyck har Dackarna som moderklubb och tyckte att det var lite speciellt att få slå dem i finalen med Lejonen.

Hur blir det för din del nästa säsong?

– Det vet jag inte. Men jag har ju fått förtroende av Lejonen så jag är öppen för en fortsättning.

Hur ska du fira guldet?

– Väldigt lugnt. Jag ska vidare direkt till Tyskland och tävla, sa Sammy van Dyck.

Strax efteråt satte sig han och pappa Walter i speedwaybussen – för att köra till Herxheim i södra Tyskland där U19-EM står på programmet. En resa på drygt 130 mil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!