Över 200 personer på läktaren i Målilla trots förbudet

Det är förbjudet att ha publik på speedwaymatcher i Sverige. Ändå hade både Dackarna och Västervik över 200 personer på VIP-läktaren i tisdags.

Dackarna trotsade 50-gränsen i sin senaste hemmamatch.

Dackarna trotsade 50-gränsen i sin senaste hemmamatch.

Foto: Arkivbild

Speedway2020-08-20 16:01

Speedwaysäsongen är i full gång och även om publik inte tillåts på matcherna har klubbarna kunnat släppa in publik på VIP-läktarna, där de då räknas som restauranggäster. På Dackarnas senaste match var det, enligt Barometern-OT, över 200 personer som släpptes in på den så kallade VIP-läktaren. 

Som bekant så är offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjudna i Sverige med anledning av coronapandemin. Speedwayklubbarna har tack vare sina restaurangverksamheter kunnat komma runt det förbudet. Förutom Dackarna hade även Västervik Speedway långt över 50 personer på VIP-läktaren vid sin senaste match. 

– Vi har ett permanent tillstånd för restaurangverksamhet med eget kök och har alla tillstånd vi behöver från kommun och polis, säger Dackarnas ordförande Tomas Karlsson till Barometern-OT. 

Karlsson tycker att direktiven är orättvisa.

– Det är idrotten och nöjesbranschen som får ta smällen. Hade vi haft 200 matgäster i vår restaurang en onsdagskväll, när det inte är speedway, hade det varit helt okej, säger han till Barometern-OT.

Det var under onsdagen som SVT kom med uppgifter om att Västervik Speedway kan ha brutit mot lagen i samband med matchen mot Vetlanda. Andreas Nilsson, handläggare hos Polisen i region Syd, berättar för SVT att Västervik Speedway enligt sitt tillstånd enbart får ta in 50 personer.

– Bara man kan se matchen räknas man in som publik, säger han men berättar att det finns ett undantag:

– Om restaurangen har daglig verksamhet och serverar lunch kan vi inte hindra dem från det, även om de råkar ha utsikt mot arenan.

Men enligt SVT har speedwayklubbens restaurang ingen daglig verksamhet.

– Nej, det har de inte. De har tillstånd att ha sponsortält vid match och servera sina sponsorer, säger Bo Essén, alkoholhandläggare i Västerviks kommun, till SVT.

Om det visar sig handla om ett brott mot ordningslagen skulle påföljden kunna bli bötesstraff eller fängelse i högst ett halvår, enligt Andreas Nilsson.

På tisdag är det dags för ny hemmamatch, då Lejonen gästar Skrotfrag Arena i Målilla. Tomas Karlsson säger att man kommer att fortsätta släppa in fler än 50 personer om ingenting förändras tills dess.

– Får vi inga andra direktiv så kommer vi göra det. Men jag förstår att det här är en gråzon och vi kommer att rätta oss efter myndigheterna om de säger att vi inte får.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!