Peter Karlsson: "Det går inte utan publik ändå"

Många bitar ska falla på plats. Men nu har elitklubbarna i speedway ett datum att jobba mot. Den 11 augusti ska den svenska högstaligan starta. "Det kommer bli justeringar på lagsammansättningarna", menar Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Peter Karlsson, lagledare för Dackarna.

Peter Karlsson, lagledare för Dackarna.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2020-06-09 20:00

Det har länge rått en stor ovisshet kring hur det blir med speedwaysäsongen i Sverige i år. Under tisdagen kom svaret: Dackarna och de andra elitserielagen ska dra igång med Bauhaus-ligan den 11 augusti. Som det ser ut nu så kommer det däremot inte att bli någon publik på arenorna runt om i Sverige, något Dackarnas lagledare Peter Karlsson tror kommer bli svårt.
– Som många tidigare sagt så kommer det inte att gå att köra utan publik ändå, det är sanningen. Förhoppningen är att ett annat scenario utvecklar sig, säger han.
Vad tänker du på då?
– Att man får ta in lite publik. Det brukar ändå inte vara fullsatt på speedwayarenorna och i Målilla kan vi ta in 10 000 personer men har oftast runt 3 000. Men jag kan inte se en hel serie utan publik för då kommer vi inte ha några speedwayklubbar kvar i Sverige nästa år. 
Vilka andra sätt finns det att få in pengar på?
– Ja, det är en bra fråga. Jag vet att det har varit lite förhandlingar med tv-bolag men jag vet inte vad de kommit fram till. Men de tv-pengarna som vi vanligtvis får in räcker inte.

En av de andra stora frågorna inför starten är hur lagen kommer att se ut och hur många förare de kommer bestå av.
– Det kommer att bli justeringar på lagsammansättningarna, så mycket kan jag säga. Mycket beror på vilka krav som kommer att gälla men jag tror inte att vi kommer få se en elitserie så som vi känner till den och att vi kör med full styrka. Frågan är bara vilken nivå man ska lägga sig på då, säger Peter Karlsson.

Med nästan exakt två månader kvar till den tänkta säsongspremiären är det fortfarande mycket som ska redas ut.
Vad har ni i Dackarna för plan här framöver?
– Det är rätt så många om och men i nuläget så det har inte varit så lätt att få fram en plan. Det som är bra för klubben är att Polen börjar öppna upp och att våra svenska förare som ska köra i andraligan där förhoppningsvis kan få köra några matcher innan vi sätter igång. Nu ska väl gränserna öppnas, sägs det, och då ska det inte vara något krav på karantän längre. 

Dackarnas lag inför säsongen såg ut enligt följande: Maciej Janowski, Patryk Dudek, Oliver Berntzon, Kevin Wölbert, Jacob Thorssell, Frederik Jakobsen, Luke Becker och Joel Kling. Vilka som kör för Dackarna om ligan kommer igång i augusti återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!