PK: "Ett lysande tillfälle för sporten"

Om två veckor är det dags. Då är det speedwaypremiär i Bahausligan (Elitserien). Det blir en säsong som ingen annan: "Det här är ett lysande tillfälle för sporten att hitta en lite annan väg", säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Nu är det bara två veckor kvar till speedwaypremiären i Bahausligan för Peter Karlsson och Dackarna.

Nu är det bara två veckor kvar till speedwaypremiären i Bahausligan för Peter Karlsson och Dackarna.

Foto: Ilkka Ranta

Speedway2020-07-28 20:30

I tisdags förmiddag släpptes den "första" föraren i årets Dacketrupp: dansken Frederik Jakobsen. Han kommer att följas av flera namn den här veckan. 

– Egentligen är truppen klar, men den är inte presenterad än. Det finns fortfarande visserligen möjligheter till justeringar, men vi vet vilka förare vi har att tillgå. Och det är nog ingen hemlighet att många förare i truppen kommer vara desamma som de vi hade innan coronan kom. Vi fick annullera de kontrakt vi hade tidigare, säger Karlsson. 

Årets förkortade version av Bahausligan kommer inte att ha den stjärnglans som den brukar ha, med de allra bästa utländska förarna i världen, men Dackelagledaren tror att det kan bli riktigt bra för svensk speedway ändå. 

– Tittar vi till kostnader för klubbarna och möjligheterna det ger för yngre svenska förare att få elitserierutin, så är det här positivt. Sedan får vi se i efterhand hur utfallet blir. Chansen finns att det här kan innebära ett jättelyft för våra unga talanger. 

Bahausligan består av åtta lag, där varje lag kör åtta matcher i grundserien. Sju enkelmöten och ett dubbelmöte. För Dackarna innebär det dubbla möten mot Västervik. 

Peter Karlsson säger vidare att det precis som tidigare kommer köras 15 heat i matcherna, men att körschemat är med sex förare. 

– Det blir roligt och spännande att alla förare kan köra fem heat vardera. Sista ordinarie platsen ska tas av en svensk förare med högst 0.5 i snitt. Vi har två unga killar som är aktuella, Avon Van Dyck och Theo Johansson. Det kan bli så att vi varvar de här båda killarna. 

Dackarna inleder med derby direkt, Vetlanda borta 11 augusti. 

Har det infunnit sig något "speedwaypirr" än för dig?

– Ja, det börjar komma. Jag är på g. Det har varit svårt innan att få det riktiga suget när man inte vetat om det blir något överhuvudtaget eller när det kommer igång. Nu är det konkret på ett annat sätt. 

Konkret är det också att Peter Karlsson fick se två Dackeförare (vi utgår från att de kör för klubben) bli etta och tvåa i SM i Målilla förra veckan. Jacob Thorssell vann före Oliver Berntzon. 

Har ni satt upp några mål med säsongen?

– Alla åtta lag går vidare till slutspel och kvartsfinal. Vi vill vinna alla matcher och vad det skulle innebära i slutändan kan man räkna ut lätt, säger han med ett skratt. 

Matcherna kommer som bekant att köras utan publik, vilket PK kommenterar så här:

– Klart att det kommer att bli tomt utan publik. Jag har nog inte fattat fullt ut innan, och inte heller reflekterat över vilken otroligt stor betydelse åskådarna har för sporten. 

Vilka blir Dackarnas största utmanare i en tänkt guldstrid?

– Svårt att säga. Jag har inte koll på alla andra trupper än, men spontant är känslan att alla andra Smålandslag (Västervik, Vetlanda och Lejonen) blir bra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!