Polska planen som kan drabba Dackarna hårt

Vad händer med Elitserien i speedway? Just nu är det mycket osäkert. Inte minst nu när allt tyder på att polska Ekstraligan kommer att starta 12 juni. "Vi kan utgå ifrån att Dudek (Patryk) och Janowski (Maciej) inte får köra här då", säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Det råder stor osäkerhet kring elitserien i speedway och om och när den kommer igång.

Det råder stor osäkerhet kring elitserien i speedway och om och när den kommer igång.

Foto: Ilkka Ranta

Speedway2020-04-28 18:44

Om den svenska elitserien startar, är risken uppenbar att publiken kommer gå miste om att få se flera världsstjärnor. 

– Vi vet inte med hundra procent, men de som kör i Ekstraliga kommer att vara låsta i sin egen liga. De får inte starta någon annanstans och kommer inte att få starttillstånd. Det innebär att Patryk Dudek och Maciej Janowski inte kan köra i Sverige, säger Peter Karlsson. 

Bakgrunden är coronapandemin. 

– Ligan i Polen har gjort en deal med regeringen om att de ska genomföra serien utan publik och med andra gällande restriktioner. Förbundet kommer säkert att hålla en hård linje, tills det blir lättnader.

Bara två svenska förare kör i den högsta polska ligan; Fredrik Lindgren och Antonio Lindbäck. 

– Eftersom de är utlänningar kommer de ha ett val. Men om de väljer att köra i Polen så ska de vara där i maj och vad jag förstår så får de inte lämna Polen efter det. Det är komplicerat. 

Än så länge är inget beslutat om vad som händer med andraligan i Polen. Om även den kommer att köras, så berörs ännu fler Dackeförare. 

– Vi har fyra förare som kör i den ligan: Jacob Thorsell, Oliver Berntzon, Frederik Jakobsen och Kevin Wölbert. Jag har hört att de börjar närma sig ett beslut. Det är samma sak där. Om det blir seriestart har Dackeförarna ett val om de ska köra eller inte eftersom de inte är polacker. 

Som så många andra tycker Peter Karlsson att det är en jobbig tid. 

– Det är så mycket osäkerhet och väldigt rörigt. Det är lätt att tappa geisten. Man vill ha en sport, utan krångel. 

Skillnaden är stor mellan den polska och svenska högstaligan. Inte minst ekonomiskt – och publikmässigt. 

– Det är jätteskillnad. I Polen har de stora tv-kontrakt och sponsorintäkter, vilket gynnar klubbarna. För att elitserien ska kunna köras i Sverige så är läget ett annat. Vi är beroende av att det blir en lättnad på spärren om max 50 personer på evenemang. 

Enligt planen är elitseriepremiären planerad till 2 juni, där det finns flera alternativa lösningar på matchprogrammet. 

– Läget är besvärligt, just nu ett enda stort frågetecken. Har det inte hänt något positivt fram till september ser det dystert ut, säger Mikael Teurnberg, marknadsansvarig för ESS till SVT. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!