Ranking: Vi betygsätter lagen inför duellen

Snart är det dags för årets häftigaste fight lokalt, Dackarna mot Västervik. Första SM-semifinalen körs i Målilla på tisdag, returen i Västervik en vecka senare. Sporten har tagit tempen på förarna inför derbyt.

Klippa. Dackarnas Maciej Janowski har varit grymt bra den här säsongen.

Klippa. Dackarnas Maciej Janowski har varit grymt bra den här säsongen.

Foto: Michael Nordin

Speedway2018-09-08 07:25

Skalan sträcker sig från ett till tio för att få det så träffsäkert som möjligt. Betyget baseras på grundkapacitet, formkurva, tidigare möten och hur bra föraren står sig i konkurrensen.

Dackarna:

1) Greg Hancock, 10/10

Kommentar: Visst, sportens store ambassadör har hunnit bli 48 år. Samtidigt, so what! Amerikanen levererar fortfarande på allra högsta nivå och har rutin så det räcker och blir över. Är ju inte enbart superviktig för Dackarna som pålitlig poängplockare, utan minst lika betydelsefull som lagpappa och pådrivare.

2) Pawel Przedpelski, 7/10

Kommentar: Polacken hade ett snitt 1,302 under grundserien. Han har tagit ett kliv den här säsongen och känns väldigt stabil. Przedpelski hade en dipp en period, men det känns som att han har växlat upp och blivit allt mer stabil den här säsongen.

3) Oliver Berntzon, 9/10

Kommentar: En av Sveriges allra mest spännande och intressanta förare. Oliver Berntzon var bra tidigare, men är ännu bättre nu i Dackevästen. Bidrar mycket till laget, både på och utanför banan. Har hög kapacitet och kan om det stämmer bli tungan på vågen för Dackarna.

4) Patryk Dudek, 8/10

Kommentar: Kraven på den potentielle världsmästaren är höga. Har genom åren i Dackarna alltid legat på en hög nivå. I år har han haft sina svackor och det har funnits frågetecken för hans form. Men Patryk Dudek är Patryk Dudek och han som sagt en världsklassförare. Känslan är att han är på gång.

5) Maciej Janowski, 10/10

Kommentar: Dackekaptenen gör sällan, eller aldrig, en dålig match. Har visat en vansinnigt hög nivå i stort sett hela säsongen, både i Dackarna och GP-serien. ”Magic” är en av världens bästa och hetaste förare.

6) Hans Andersen, 6/10

Kommentar: Fågel eller fisk? Dackeikonen har gjort en helt okej säsong, men är ändå vid sidan av Patryk Dudek, den ende Dackeförare som sänkt sitt snitt i år. Med sin vinnarskalle kan Hans ändå bli ett vinnarvapen för Dackarna mot Västervik. Tipset: Andersen tar minst sju poäng på G& Arena.

7) Joel Kling, 8/10

Kommentar: Joel var grymt bra hemma mot Västervik i grundserien. Plockade då nio poäng på fyra heat och var het som en kamin. Nu har Kling haft det lite tuffare på slutet, men Virserumssonen kommer garanterat plocka en del viktiga poäng i derbyt.

Totalt: 58 poäng.

Västervik:

1) Martin Vaculik, 9/10

Kommentar: Lär antagligen vara ­Martin Vaculik som kör som etta för Västervik i det första mötet. Sedan slovaken kom in i laget under slutet av transferfönstret är det inte fel att säga att Västervik fått en helt ny dimension. En kanonvärvning som dessutom körde fantastiskt bra i GP-tävlingen i Målilla där han slutade fyra.

2) Peter Kildemand, 8/10

Kommentar: Överlag ingen jättesäsong för lagkaptenen som snittat 1,500 hittills. Men sedan Peter Kildemand parades ihop med Martin Vaculik har dansken höjt sig avsevärt. Dessutom har han gång på gång visat sig steppa upp när laget behöver honom som mest. Som i kvartsfinalerna mot Vetlanda – och som de direkt avgörande matcherna mot Lejonen i serien. En slutspelsförare helt enkelt.

3) Peter Ljung, 8/10

Kommentar: Peter Ljung har rutinen och trivs dessutom i Målilla där han plockade hela 13 poäng i omgång åtta. ”Kung Ljung” har dock svajat lite i vissa matcher och för att Västervik ska kunna rå på favoriten så måste Ljung nog vara bra, i bägge matcherna.

4) Bartosz Smektala, 8/10

Kommentar: Bartosz Smektala har gått från klarhet från klarhet på slutet och verkligen anpassat sig till den svenska speedwayen. Var en ”sexa” när säsongen startade, växte till en ”sjua” i slutet av serien och nu tycker jag att han har presterat så pass bra att ”åttan” faktiskt är befogad.

5) Nicki Pedersen, 10/10

Kommentar: Solklar tia. Pedersen värvades som den klart lysande stjärnan inför säsongen och har nästan överträffat förväntningarna. Hur bra som helst i kvartsfinalen mot Vetlanda och har visat superform efter GP-segern i just Målilla.

6) Mikkel B Jensen, 7/10

Kommentar: Dansken har gått från ordinarie till reserv – och plötsligt fått det att stämma. Efter en tung period i mitten av säsongen har Mikkel B Jensen fått fart på grejerna och står sig utmärkt från reservplats.

7) Anton Karlsson, 5/10

Kommentar: Sonen från Gamleby har redan blivit en stor publikfavorit på Ljungheden och gjorde det bra mot Vetlanda. Men nu är motståndet något helt annat när Magnus Karlsson/Ricky Kling byts mot Andersen/Kling. Varje poäng som Anton kan plocka känns lite som en bonus.

Totalt: 55 poäng.

Notera: De officiella laguppställningarna kommer på söndag kväll. Det ovan är en kvalificerad gissning på hur det kan tänkas se ut på tisdag.

Joel Kling imponerade stort senast Dackarna tog emot Västervik. Repris?
Joel Kling imponerade stort senast Dackarna tog emot Västervik. Repris?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om