Så gick snacket på upptaktsträffen

Då är det snart dags igen – för speedwaypremiär. Vi var på plats på den årliga upptaktsträffen i Stockholm inför säsongen. Vilket lag som är guldfavorit? Jodå, Dackarna från Målilla.

Piraterna är tillbaka i Elitserien. Här ses Fredrik Staaf och Daniel Davidsson.

Piraterna är tillbaka i Elitserien. Här ses Fredrik Staaf och Daniel Davidsson.

Foto: Thomas Augustsson

Speedway2019-04-25 16:46

Clarion Hotel mitt i centrala Stockholm var skådeplats för årets träff. På plats var lagledare, vissa förare, media förstås och även sportchefer i de olika klubbarna.

Vi börjar direkt med vad lagledarna i respektive klubb sa när de fick tippa var guldet hamnar 2019. Flest röster fick förra årets finalist, silvermedaljörerna från Målilla: Dackarna.

Sju av åtta lagledare tror att Dackarna vinner grundserien – och fyra av åtta att Målillas stolthet står som slutsegrare i höst. I övrigt fick Västervik, Indianerna, Smederna och Rospiggarna en röst vardera.

Vad talar då för att Dackarna kommer ta ett steg till och ta det där så hett efterlängtade guldet? Senast det blev guldjubel i klubben var 2007.

– Vi har fått behålla stommen från förra säsongen. Det var ingen självklarhet att vi skulle behålla våra tre toppförare, men så blev det och det är vi glada för, säger Peter Karlsson.

Toppförarna han syftar på är de båda polackerna Patryk Dudek och Maciej Janowski och självklart den ständigt lysande stjärnan, veteranen Greg Hancock.

Lägg därtill att Oliver Berntzon, som hade en stark fjolårssäsong, är kvar, liksom hemmasonen Joel Kling.

– Jag tycker att vi har en väldigt stark trupp. Nu har vi också fått in Jacob Thorssell i laget och Kacper Gomolski.

Vad har ni för målsättning?

– Vi vill vinna varenda match, så är det ju. Men först och främst ska vi ta oss till slutspel.

Peter Karlsson, som gör sitt andra år som lagledare i klubben, lyfter fram "svensksidan", med just Thorssell, Berntzon och Kling.

– De här är tre av de mest intressanta förarna som finns i vårt land. Det känns jättebra att de kör för oss.

Ni som minns fjolåret, kommer ihåg att det var ett framgångsrikt år för Dackarna. Laget vann grundserien och gick ända till final – där det blev däng efter två minnesvärda finalfighter mot regerande mästaren Smederna från Eskilstuna.

– Vi är förstås nöjda med säsongen. Den var bra fram till finalen. Synd med skadan på Dudek. Den kom olägligt. Samtidigt så var vi förskonade från skador 2018, säger "PK".

Joel Kling gjorde sitt sista juniorår och hade en till stor del lyckosam säsong 2018. Han tog ett par kliv i sin utveckling och hoppas på att kurvan ska fortsätta i rätt riktning.

– Det var ett kanonår på många sätt. Vi hade en fantastiskt bra laggemenskap. Det tror jag var grunden till varför det gick så bra. Vi hjälpte varandra och hade roligt tillsammans, både på och utanför banan.

Kling lyfter särskilt fram just Peter Karlssons och Greg Hancocks betydelse.

– Jag fick mycket råd och tips från dem och jag lärde mig massor av dem.

Nu han på allvar redo för 2019, som visserligen redan startat för honom i Polen. Där har det gått halvtaskigt i säsongsinledningen.

– Jag brukar alltid vara en slowstarter, jag vet inte riktigt varför. Jag har ändå en bra känsla och tror att det kommer att gå bra.

Och då inte bara för honom själv, utan även för Dackarna. En uppfattning som alltså delas av många.

Inför varje speedwaysäsong brukar det alltid vara en hel del förändringar. Inget undantag 2019. En av de stora nyheterna är att den "heliga" tisdagen är borttagen. Ja, inte helt och hållet. Skillnaden är att det kommer att köras elitseriespeedway både på tisdagar och torsdagar under året.

De flesta är överens om att det är en bra förändring.

– Det gör att gemenskapen kan bli ännu bättre i laget, då man ibland kör både tisdag och torsdag samma vecka. Jag tror också att det kan vara bra för speedwayintresserade familjer, som förhoppningsvis har lättare att se matcher i slutet av veckorna, säger Joel Kling.

Peter Karlsson och Joel Kling är två viktiga kuggar i det Dackarna, som tippas som guldmedaljör 2019.
Peter Karlsson och Joel Kling är två viktiga kuggar i det Dackarna, som tippas som guldmedaljör 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om