Så kör Dackarna i premiären: "Två jämna lag"

Snart är väntan över. På tisdag kväll – 98 dagar senare än planerat – startar den svenska elitseriesäsongen. "Skönt att det äntligen kommer igång. Våra förare är i bra form", säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Jacob Thorssell och Frederik Jakobsen är två av Dackarnas nyckelförare den här säsongen.

Jacob Thorssell och Frederik Jakobsen är två av Dackarnas nyckelförare den här säsongen.

Foto: Arkiv

Speedway2020-08-10 11:30

"PK" har tagit ut följande lag till seriepremiären borta mot Vetlanda: Frederik Jakobsen, Hans Andersen, Joel Kling, Jacob Thorssell, Oliver Berntzon och Avon van Dyck.

– Det var en rätt så självklar laguttagning. Visst, det finns en viss konkurrenssituation på vissa positioner, men det är ungefär det här laget vi kommer få se framöver.

Flera av Dacke-förarna har visat fin form den senaste tiden. Inte minst Jacob Thorssell och Oliver Berntzon som plockade elva poäng vardera i Polen i helgen.

– Överlag ser det bra ut. Joel Kling vann en tävling i Västervik nyligen och Frederik Jakobsen har inlett säsongen väldigt lovande, säger Peter Karlsson.

Vad är det för status på Hans Andersen?

– Han har inte kört så många tävlingar än, så det är svårt att veta. Däremot vet jag att han är riktigt sugen på att representera Dackarna igen. Han tar sin kaptensroll på stort allvar och har varit i kontakt med de övriga förarna i laget.

Det är ingen vågad gissning att 39-årige Hans Andersen kommer ge ett och annat värdefullt tips till debutanten Avon van Dyck.

17-åringen från Målilla är en av många unga svenska förare som väntas få nyttig erfarenhet den här annorlunda säsongen.

– I vårt fall är det Avon van Dyck och Theo Johansson som konkurrerar om den sista ordinarie platsen i laget. Det är kanonbra att de här unga killarna får chansen. Mot Vetlanda är Avon ordinarie förare, medan Theo eventuellt följer med som reserv, säger Peter Karlsson.

Vilka förväntningar har du på Avon van Dyck i premiären?

– Det finns inga poängkrav, utan han är med för att se och lära. Varken Avon eller Theo har varit på den här höga nivån tidigare.

Tisdagens motståndare Vetlanda har anmält följande premiärlag: Peter Ljung, Viktor Paloovara, Brady Kurtz, Filip Hjelmland, Andreas Lyager, Alexander Woentin och Johan Jensen.

– På papperet är det två jämna lag som möts. Det bådar för en bra premiärmatch, vilket känns skoj. Nyckeln är att vi behärskar deras underlag. Det är alltid lite knixigt att köra i Vetlanda, men det borde gå bra. Både Jacob och Oliver har kört för Vetlanda tidigare och har koll på den banan, säger Peter Karlsson.

* Vi kommer vara på plats i Vetlanda och direktrapportera från seriepremiären i Bauhaus-ligan. Matchen startar 19:00.

Bauhaus-ligan

Grundserien består av åtta omgångar. I premiären körs följande matcher: Vetlanda–Dackarna, Piraterna–Västervik, Lejonen–Masarna, Indianerna–Rospiggarna. På grund av coronaviruset är det publikfritt på samtliga arenor.

Redan på torsdag kväll körs omgång nummer två. Då har Dackarna hemmamatch mot Piraterna.

Alla lag går vidare till slutspel. Där kan vi förvänta oss starkare laguppställningar. Bland annat tillhör de polska stjärnorna Maciej Janowski och Patryk Dudek fortfarande Dackarnas trupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!