Så minns de "Varg-Olle": "Han har varit en förebild"

En motorsportlegendar är död. Under lördagen gick "Varg-Olle" Nygren bort på ett sjukhus i Ipswich. "Han har varit en förebild i flera generationer", säger Svemos förre generalsekreterare Rolf Sundberg.

"Varg-Olle" blev 91 år gammal.

"Varg-Olle" blev 91 år gammal.

Foto: Christer Gustafson

Speedway2021-02-14 11:30

Född i Stockholm 1929 och som internationellt aktiv i inte mindre än sex olika motorcykelgrenar är det inte konstigt att "Varg-Olle" Nygren har blivit en stark symbol för svensk motorsport.

En legendar, inte minst inom speedwayen där han slog igenom i Vargarna, en klubb han gjorde debut för redan som 17-åring. "Varg-Olle" var en del av Norrköpingsklubben i flera omgångar, 1948–1953, 1962–1963 samt 1967–1979.

Han blev på många sätt synonym med det Vargarna som på den tiden oftast var ledande i Sverige, och det var också därifrån han fick sitt smeknamn. Det blev ett SM-guld med klubben innan han flyttade till Storbritannien för att bli proffs där. 

"Varg-Olle" Nygren körde fem VM-finaler i speedway där han var trea som bäst på Wembley i London 1954. Det var också Sveriges första VM-medalj inom sporten. Han blev folkkär, inte minst för sin inställning.

"Jag blev aldrig förbannad om jag inte vann. Det spelar väl ingen roll. Då vinner jag väl nästa gång tänkte jag", sa "Varg-Olle" i SVT-dokumentären om honom som kom förra året.

Rolf Sundberg, tidigare generalsekreterare för Svenska Motorcykelförbundet Svemo, var god vän med "Varg-Olle" Nygren och de hade kontakt ända fram till nu.

– Det är en stor sorg. Det kom oväntat och han lämnar ett stort tomrum efter sig. Man får se det som att han har levt ett långt och oerhört innehållsrikt liv, säger Rolf Sundberg.

Vad har han betytt för svensk motorsport?

– Han har varit en förebild och en galjonsfigur i flera generationer. Dessutom har han varit oerhört framgångsrik i både bilracing och på motorcykel. Han körde alla grenar inom MC och var på landslagsnivå i speedway, isracing, enduro, motocross och roadracing.

"Varg-Olle" Nygren var efter karriären bosatt i Storbritannien. Han blev omskriven och uppmärksammad även för 15 år sedan när han, 76 år gammal, körde motorcykel från Sydkorea till Sverige tillsammans med flerfaldige speedwayvärldsmästaren Ove Fundin samt isracing-ikonen Per-Olof "Posa" Serenius. 

En typisk grej för "Varg-Olle" som älskade att köra motorcykel och som var känd även utanför Sveriges gränser.

"Varg-Olle" Nygren blev 91 år och gick bort på ett sjukhus i Ipswich på grund av sjukdom under lördagen. Han sörjs närmast av två döttrar och en son. 

"Varg-Olle" Nygren var framgångsrik i flera olika motorsporter.
"Varg-Olle" Nygren var framgångsrik i flera olika motorsporter.
Karta: Kråkvilan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!