Sista matchen i karriären, Ljung? "Det är lätt att få halvpanik!"

En joker i leken. Det blir Peter Ljung för Västervik i dagens SM-semifinalretur mot Dackarna. "Det är ett tufft läge, men det ska bli jäkligt kul att köra", säger Ljung inför det som kan bli hans sista stora match i karriären.

Peter Ljung är tillbaka i Västerviks lag inför SM-semifinalreturen mot Dackarna.

Peter Ljung är tillbaka i Västerviks lag inför SM-semifinalreturen mot Dackarna.

Foto: Magnus Strömsten

Speedway2024-09-10 12:00

När Sporten når Peter Ljung på måndagseftermiddagen är han precis på väg till padelhallen. En match med några kompisar blir uppladdningen inför tisdagens SM-semifinal.

Du är inte rädd för att skada dig dagen före den stora matchen?

– Nej, förr hade jag kanske avstått, men numera känner jag att man måste få leva och ha lite kul vid sidan av speedwayen också, säger han med ett skratt.

I torsdags såg säsongen ut att vara över för Ljung då hans Njudungarna föll i den Allsvenska semifinalen mot Griparna. Kallelsen från Västerviks lagledare Morgan Andersson till tisdagens avgörande match förlänger den något.

Hur känns det att få den här chansen?

– Det ska bli jäkligt kul att köra. Västervik är ju ändå den klubb som jag har åkt mest för genom åren och det känns alltid lite extra att få dra på sig den västen. Förhoppningsvis kan jag vara med och bidra, men samtidigt har vi ett tufft utgångsläge med 14 poäng att plocka in så det kommer att bli väldigt tufft.

Vad blir avgörande mot Dackarna ikväll?

– Det gäller att vi är med från start. Både i heaten och själva matchen, säger Ljung som var på plats i depån förra veckan och såg Västervik förlora stort.

undefined
Peter Ljung vann ett heat mot Dackarna när lagen möttes på Hejla Arena i serien.

Vad gick fel då?

– Det är svårt att säga. Jag tyckte att många förare kom snett in i matchen. Dackarna var mycket tryggare i sin åkning. Jag vet med mig att det kan vara lätt att få lite halvpanik som förare när det andra laget drar iväg. Det drar ner kollektivet.

Under sina år i Västerviksklubben har han fått epitet "Kung Ljung", men i år var det inte meningen att han skulle ha kört för klubben från början.

– Jag fick hoppa in när Västervik fick problem med skador. Jag körde min första match hemma mot Dackarna och vann mitt första heat direkt. Då kände jag att jag hade något bra på gång. Sedan fick jag bekymmer med hojen och avslutade med två nollor.

Hur vill du summera din säsong som helhet?

– Den har ändå varit bra överlag. Det har gått bra i Njudungarna och jag var topp 5 på snittlistan i Allsvenskan. Men i och med att jag inte kört i Bauhausligan kontinuerligt tappar jag tempo i min åkning. I Allsvenskan räcker det med att köra på ren rutin, men det funkar inte på högre nivå.

Det kan mycket väl bli så att 42-åringen gör sin sista stora match i karriären på Skrotfrag Arena. Ljung behöver nämligen ta sig en rejäl funderare på om det är värt att satsa ett år till.

undefined
Eddie Ljung är Peters 12-årige son som kört i SGP4 i år.

Och det finns ett större framtidshopp i teamet som han hellre vill lägga sin tid på.

– Jag börjar väl bli ganska nöjd med det jag har åstadkommit som speedwayförare. På senare år har jag stöttat grabben Eddies satsning också parallellt med min egen körning. Jag känner att tiden inte räcker till ibland så det kloka hade kanske varit att fokusera helt på honom.

Eddie är 12 år och kör på en 190-kubikare med fyrtaktsmotor på en hoj som tagits fram särskilt för SGP4-serien. Det är Tony Rickardsson som står bakom satsningen på unga talanger från hela världen.

– Eddie är om möjligt mer speedwaytokig än mig. Han började i unga år med sin "springcykel" som han körde runt på och ställde sig och sjöng nationalsången när han gått i mål. Han sitter fortfarande vid köksbordet och leker speedwayheat med sina leksakshojar. Han är väldigt inbiten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!